Tini hackerek törték fel a norvég ámokfutó postafiókjait

Norvég lapok információi szerint a tömeggyilkos merénylő, Anders Behring Breivik elektronikus postafiókjait fiatal hackerek törték fel, majd egy újságíró közvetítésével a rendőrséghez fordultak az információkkal, hogy segítsék a nyomozók munkáját.

A Noira nevű, nyolc tagból álló hackercsoportot egy 17 éves fiú vezeti, akinek – természetesen – csak a nicknevét hozták nyilvánosságra: Fredriknek nevezi magát. Fredrik egy interjúban elmesélte, hogy miután meghallották a merénylet hírét, felháborodásukban kezdtek hozzá a gyilkos két e-mailfiókjának feltöréséhez. A megszerzett anyaggal megkeresték Kjetil Stormark független oknyomozó újságírót, aki, miután megírta a történteket, átadta az e-maileket a rendőrségnek. (Stormark nem publikálta a leveleket, hogy ne akadályozza a nyomozást, de annyit elárult róluk, hogy igen sokat meg lehet tudni belőlük az akció előkészítéséről, illetve a terrorista magánéletéről.) Annak idején a világsajtót is bejárták Breivik Twitter-bejegyzései – ezt a fiókot is a Noira törte fel.

Habár a rendőrségnek legális eszközei is vannak arra, hogy a szolgáltatóktól megszerezzék Breivik leveleit, mutatott rá az újságíró, nagy rá az esély, hogy nem jutnak annyi információhoz, mint a hackerek, ugyanis ha nem tudják, hogy vajon hány fiókja volt a merénylőnek, nem tudják azok adatait kikérni. Ezzel szemben az informatikailag felkészült hackerek könnyebben felderítik ezeket, ezért volt fontos a munkájuk – fogalmazott Stormark.

Azóta történt

Előzmények