Hackereket támogat amerikai hadsereg

A Las Vegas-i hackertalálkozón, a Black Haten jelentette be tegnap egy korábbi hacker, a jelenleg az Egyesült Államok stratégiai – zömében katonai célú – kutatásokat menedzselő intézeténél (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) az informatikai innovációért felelős projektvezető, Peiter „Mudge” Zatko, hogy elindították új projektjüket, a Cyber Fast Track-et. A program célja, hogy a mind nagyobb mértékű kiberfenyegetettség ellen egyesítse azokat a kompetens szakmai csoportokat, akik mindeddig nem vagy csak mérsékelten dolgoztak együtt a kormánnyal. Szeretnék a biztonsági szakma kisebb, mondhatni „underground” csoportjait (kisebb biztonsági cégeket, hackereket, biztonsági kérdésekkel, technológiákkal csak hobbiszinten foglalkozókat stb.) is bevonni a koordinált közös munkába.


Zatko januári bejelentése

Ezt a programot még az év elején jelentették be, és Zatko akkor elmondta, hogy a DARPA ennek keretében évente 20-100 kisebb projektet szeretne támogatni, finanszírozni. Ennek érdekében egyszerűsítették a máskülönben dollármilliós megbízásokat kiadó DARPA pályázati rendszerét, és ezeket a fix áras, néhány hónapra szóló megbízásokat, ezek adminisztrációját a bürokrácia már nem fogja lassítani, hátráltatni.

Zatko projektvezetőként azt is megígérte, hogy egy régi sérelmet is orvosolni fog a jövőben, a szerzői jogi helyzet problémáit: a fő gond itt az, hogy azok a kutatók, kisebb vállalkozások, akik egy-egy projektben a hadsereg, a Védelmi Minisztérium részére fejlesztenek termékeket, később munkájukat gyakorlatilag nem tudják pénztermelésre fordítani, ugyanis vagy átadják a jogokat a megbízónak, vagy pedig olyan magas áron kapnák csak meg azokat, hogy abba a cégük a legtöbbször belerokkanna. A jövendőbeli projektek lezárása után a termékek kereskedelmi jogai a fejlesztőt illetik meg, azzal a feltétellel, hogy a kormányzat széles körű felhasználási jogosultságot szerez (használat, módosítás, újratervezés, bizonyos technikai részletek nyilvánosságra hozatala).

Arról egyelőre sem Zatko, sem a Védelmi Minisztérium nem nyilatkozott, hogy összesen mekkora összeget szánnak a Cyber Fast Track projektjeinek támogatására.

Azóta történt

Előzmények