Az alapítók is harcba szállnak a BlackBerryért

A BlackBerry egykori alapítói, Mike Lazaridis és Douglas Fregin 8 százalékra növelte részesedését a kanadai vállalatban, és a párosnak szándékában áll versenybe szállni az általuk létrehozott cégért, derül ki egy amerikai tőzsdefelügyeleti jelentésből. Ezzel a lépéssel a páros a társaság második legnagyobb tulajdonosává lépett elő, alig lemaradva a néhány hete felvásárlási ajánlatot tevő Fairfax Financialstől.

Iparági hírek szerint Lazaridisék minden szóba jöhető megoldást megfontolnak, de arról még nincs információ, hogy esetleg összefognak-e a Fairfaxszel, vagy más befektetők segítségével próbálják meg visszaszerezni a BlackBerryt.

Elemzők szerint akárcsak a Fairfaxnek, Lazaridiséknak is gondot okozhat a felvásárláshoz szükséges anyagi fedezet előteremtése, mert ugyan úgy fest, hogy a BlackBerry feldarabolva kelendő árunak számítana, az egybeni felvásárlásért egyelőre nem állnak sorba a vevőjelöltek. A BlackBerry mindenesetre csak annyit fűzött hozzá a hírhez, hogy kihasználják a Fairfaxszel közösen aláírt szándéknyilatkozat által biztosított időt arra, hogy megtalálják a legtöbbet kínáló vevőt. Az is igaz viszont, hogy a külföldi (tehát nem kanadai) vevőjelölteknek sokkal nehezebb lenne, mint a kanadaiaknak, mert a BlackBerry hatalmas mennyiségű titkos kormányzati és ipari információt kezel, ezért egy szigorú nemzetbiztonsági átvizsgálás során meg kell szerezniük a kanadai hatóságok jóváhagyását is az esetleges tranzakcióra.

A Reuters forrásai szerint ha az alapítóknak sikerülne visszavásárolni a BlackBerryt, Mike Lazaridis vezetné az igazgatótanácsot, míg Douglas Fregin nevezhetné ki a cég következő vezérigazgatóját.

Azóta történt

Előzmények