Nem kelt el a BlackBerry, kirúgták a vezérigazgatót

Nagyjából másfél hónapja a BlackBerry eladásától hangos a sajtó. A kanadai vállalatra szeptember végén tett vételi ajánlatot jelenlegi legnagyobb részvényese, a Fairfax Financials, és a mindkét fél által aláírt szándéknyilatkozat alapján máig kellett volna nyélbe ütni az üzletet, ha a BlackBerry nem kap jobb ajánlatot, vagy a Fairfax nem talál jelentős negatív eltérést az általa eddig ismert adatokhoz képest.

Hirdetés

Az üzlet azonban meghiúsult, mert a Faifaxnek nem sikerült összeszedni a felvásárláshoz szükséges 4,7 milliárd dollárt, a többi vevőjelölt – Google, Intel, Cisco, Samsung, Lenovo, az egykori alapító Mike Lazaridis – pedig máig sem tett hivatalos ajánlatot, nagy részük feltehetően azért, mert nem akarják egyben megvenni a BlackBerryt, Lazaridis pedig valószínűleg a Fairfaxhez hasonló helyzetben van, azaz nem tudja előteremteni a felvásárláshoz szükséges pénzt.

A BlackBerry ezért úgy döntött, hogy lefújja a vállalat értékesítését, és inkább részvényre váltható kötvények kibocsátásával bevon egymilliárd dollárnyi tőkét.  Azt egyelőre nem tudni, hogy mihez kell ez az összeg, ugyanis a gyártónak még mindig van mintegy kétmilliárd dollárnyi készpénztartaléka, adóssága pedig nincs. A befuccsolt értékesítési kísérlet miatt Thorsten Heins vezérigazgatónak is mennie kell, a pozíciót átmenetileg John Chen, az SAP által 2010-ben felvásárolt Sybase korábbi vezérigazgatója fogja betölteni, és egyben ő lesz az igazgatótanács elnöke is.

A bejelentésre a BlackBerry részvények tízéves mélypontra, 6,4 dollárra zuhantak, ezzel a vállalat tőzsdei kapitalizációja 3,5 milliárd dollár alá csökkent.

Azóta történt

Előzmények