Az unió erősíti informatikai és távközlési iparát

A i2010 európai információs társadalmi stratégia abból indul ki, hogy az unióban a gazdasági növekedés egynegyede, a termelékenység 40 százaléka az információs technológiának és a távközlési szektornak köszönhető, így az ágazatnak fontos szerepe van a felülvizsgált uniós versenyképességi célok megvalósításában. A dokumentum szerint egységes európai információs teret kell létrehozni, úgy, hogy az információs társadalommal összefüggő ágazatoknak és a médiának versenyképes belső piaca alakuljon ki - derül ki Jambrik Mihálynak, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium közigazgatási államtitkárának az illetékes miniszterek luxembourgi találkozójáról szóló beszámolójából, amelyet a tárca honlapján tettek közzé.

Az Európai Bizottság 2007-ig áttekinti, hogy mely tényezők akadályozzák az elektronikus hírközlési és médiaipar fejlődését, és javaslatokat tesz a szabályozás módosítására. Ennek részeként várhatóan már az idén kidolgozzák az új frekvenciagazdálkodási stratégiát is. A jelenlegi tervek szerint 2012-re kell átállni Európában a digitális televíziózásra. Mint Jambrik Mihály elmondta, ez megegyezik a magyar célkitűzéssel.

Az információs és kommunikációs technológia fejlesztését szolgáló beruházásokat növelni kell, az ilyen jellegű kutatások támogatását a bizottság jelentős mértékben - korábbi közlés szerint 80 százalékkal - javasolja emelni. Azt is sürgeti a brüsszeli bizottság, hogy az ágazat kapjon kiemelt szerepet az unió kutatási keretprogramjában. A nemrégiben bejelentett versenyképességi és innovációs program keretében ugyancsak jelentős összeget - 800 millió eurót - szándékozik ilyen célra fordítani az EU, továbbá a strukturális és regionális fejlesztési alapok esetén is ösztönözni kívánja az ilyen célú felhasználást. Az unió lakosságának több mint a fele még mindig kimarad az információs társadalom vívmányai jelentette előnyökből. Az unió most olyan programok készítését javasolja - idősödő társadalom, biztonságos közlekedés, kulturális sokszínűség, digitális örökség -, amelyek lehetővé teszik azon rétegek bevonását, akik eddig hátrányos helyzetük miatt nehezen jutottak hozzá e vívmányokhoz - mondotta az államtitkár az MTI-nek nyilatkozva.

A november közepén Tunéziában tartandó nemzetközi csúcstalálkozót illetően Jambrik Mihály fontosnak tartja, hogy Európa egységesen jelenjen meg. A tanácskozás egyik fő témája - hasonlóan a luxembourgi EU-s megbeszéléshez - az internet irányítása lesz, elsősorban az, hogy mennyire kell az internethasználatot szabályozni. Jelenleg csak minimális irányításról lehet beszélni e téren, ráadásul azt sem kormányzati szervek végzik, hanem az ICANN amerikai konzorcium, amely az alapvető nevek és számozás kiosztásával foglalkozik. Most kidolgozott közös álláspontjuk szerint az uniós tagállamok egyetértenek abban, hogy ezen a bázison kell továbbhaladni, nem célszerű bővíteni az internet szabályozását.

Azóta történt

Előzmények