Aktuális a levéltárosok informatikai képzése

A jövő évtől egységes lesz a hazai levéltárak számítógépes rendszere, ezt a fejlesztést 50 millió forinttal támogatta a kulturális tárca. A projekt következményeként új feladatok is megjelennnek a levéltárosok munkájában, ehhez kell most megteremteni az át- és továbbképzések feltételeit.

Az elektronikus közigazgatás kiépítése és működése során főszerepet szán a levéltáraknak a kulturális tárca - mondta Bozóki András miniszter Egerben, a Magyar Levéltárosok Egyesületének vándorgyűlésén, ahol az is elhangzott, hogy a dokumentumok digitalizálására előreláthatólag tízmilliárd forintot költenek a közeljövőben. Magyarországon 85 intézményben 385 ezer iratfolyóméter dokumentum található; az elsődleges cél a legrosszabb állapotú dokumentumok digitalizálása, majd folyamatosan az egész anyag feldolgozása.

A miniszter azt is jelezte, hogy a dokumentumok a jövőben új adathordozókon jelennek meg, márpedig ez az eddigiektől eltérő szakértelmet kíván a levéltárakban dolgozóktól. Szükségesnek látszik informatikus levéltárosok képzése, illetve átképzések kellenek, ez a feladat főként a kulturális és az oktatási minisztériumra hárul.

Bozóki András elmondta, hogy a tárca szakmai és informatikai stratégiája is elkészül az év végére, megvalósításához a Nemzeti Kulturális Alapprogramban 10 milliárd forint áll rendelkezésre, ehhez pályázat útján juthatnak hozzá az intézmények.

Azóta történt

Előzmények