Az Intel Kínában építheti meg első ázsiai gyárát

Az Intel Corp., a világ legnagyobb chipgyártója engedélyt kapott a kínai kormánytól arra, hogy 2,5 milliárd dolláros befektetéssel megépítse első ázsiai üzemét az országban – adta hírül kedden a Kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság.

Az Intel 1985-ös megjelenése óta más területeken már eddig is érdekelt volt Kínában – fejlesztő- és kutatóközpontokat tartanak fenn Pekingben és Sanghajban, összeszerelő és tesztelő üzemeik vannak Sanghajban és Csengduban, összesen hatezer alkalmazott dolgozik ezeken a munkahelyeken. Bár az Intel még nem erősítette meg, hogy élnek a felkínált lehetőséggel, a kínai kormányzati szerv szerint az új gyárat az északkelet-kínai Dalian városában hozzák létre, s tervezett kapacitása 52 ezer szilíciumszelet megmunkálása lesz havonta.

A kínai First Financial News értesülései szerint Craig Barrett, az Intel vezetője március 26-án utazik Dalianba, hogy találkozzék a város polgármesterével – akivel januárban a Világgazdasági Fórumon már tárgyaltak –, s hogy bejelentsék a gyáralapítást. Az IC Insights elemzőcég szerint ez a bővítés feltehetően hozzásegíti az Intelt ahhoz, hogy az eladásból származó évi bevételt a 2005-ös 41 milliárd dollárról 2010-ig 124 milliárd dollárra növeljék, vagyis megháromszorozzák. Az ázsiai terjeszkedés tervezése során a vállalatnál szóba került a hasonlóan lendületes IT-fejlődést mutató India is – ahol az ország kormánya komoly támogatást ígért az Intelnek, kedvezmények sorával akarták őket Indiába csábítani –, de beszállítók elérhetősége és minősége, valamint a jobb szállítási lehetőségek miatt végül Kína mellett döntöttek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények