Az Apple megvenné a Renesas chipgyártó üzletágát

A Nikkei japán üzleti lap és a Reuters hírügynökség is azt írja belsős forrásokra hivatkozva, hogy az Apple – további potenciális vevők mellett – tárgyalásokat folytat a Renesas Electronics-szal a vállalat Renesas SP Driver kisméretű kijelzők vezérlőegységeinek gyártására specializálódott vegyesvállalatban birtokolt részesedésének kivásárlásáról. Az Apple-t azért érdekelheti a Renesas, a Sharp és a Powerchip által birtokolt félvezetőgyártó, mert az Apple is az általuk előállított vezérlőket használja az iPhone-okban és az iPadekben, és a lépés egyben azt is jelzi, hogy a cupertinói vállalat alkatrészigényének egyre nagyobb részét szeretné saját kútfőből kielégíteni. Legnagyobb riválisa, a Samsung ugyanis sokkal kevésbé függ külső beszállítóktól saját telefonjai és tabletei gyártásához.

A fentebb említett források szerint az Apple 480 millió dollárt kínál a Renesasnak vegyesvállalatban birtokolt 55 százalékos részesedéésért, amiben a Sharp 25 százalékos, a Powerchip pedig 20 százalékos tulajdonrésszel bír. A Renesas egyelőre nem erősítette meg a hírt, szóvivőjük csupán annyit mondott, hogy minden lehetőséget megvizsgálnak, de még semmi mellett nem kötelezték el magukat. A Nikkei szerint megfelelő ajánlat esetén a Sharp is eladná a részét az Apple-nek, a Powerchipről még nincs hír.

A Renesas SP Driver több mint egy évtizede, 2002-ben jött létre a Mitsubishi és a Hitachi akkori félvezetőgyártási üzletágainak egyesítésével, majd 2010-ben az NEC chipgyártó részlegét is beolvasztották. A vegyesvállalatot eredetileg félvezetőgyártási költségek lefaragása miatt hozták létre, de a Renesas SP Driver már 8 éve veszteséges, eddig összesen 6,3 milliárd dollárt veszítettek. A cég tavaly 150 milliárd jenes (1,5 milliár dolláros) mentőcsomagot kapott nagyobb vevőitől és egy japán kormány által vezetett pénzügyi alaptól, de úgy látszik, hosszú távon ez sem elég ahhoz, hogy kimásszanak a gödörből.

Azóta történt

Előzmények