Egyes üreshordozódíjak csökkennek, de jövőre már a tablet után is fizetni kell

Az Artisjus jogkezelő egyesület ma délután hivatalosan is bejelentette, hogy az öt érintett magyar szerzőijog-kezelő egyesület közgazdasági elemzés alapján, a jelentősebb díjfizetőkkel egyetértésben alakítja át az üreshordozódíjak rendszerét január 1-jétől. Egy lépésben 30%-kal csökken a mobiltelefonok és 20%-kal a digitális televíziózásnál műsorrögzítésre használt eszközök jogdíja, ugyanakkor a díjfizetési kötelezettség mostantól kiterjed a táblagépekre is.

A változtatás koncepciója a kínálat bővülését követve láthatóan az intenzív díjkiszabás felől az extenzív felé való elmozdulást szolgálja: kevesebb eszköztípus magasabb díjai helyett több eszköztípus alacsonyabb díjait célozza.

Artisjus

Az egyesület közleménye szerint 1982 óta magyar jogszabály, 2001 óta európai uniós irányelv is rendelkezik arról, hogy ha egy ország szabaddá akarja tenni a zenei és filmes magánmásolásokat polgárainak, az alkotókat, előadókat és kiadókat kompenzálnia kell. Ennek eszköze az üreshordozódíj, amely a kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába kerül beépítésre.

Idén először a szerzők, előadók és kiadók jogkezelői nagyobb gazdasági elemzést készíttettek arról, hogy milyen díjterhelés lehet indokolt Magyarországon, és hogy az alkalmazott tarifarendszer megfelelő-e a célok elérésére.

A tanulmány kimutatta, hogy a szabad zenei magánmásolások által generált fogyasztói többlet társadalmi szinten több mint 10 milliárd forint – azaz maguk a zenehallgatók, zenerajongók legalább ennyire értékelik azt a szabadságot, amit az üreshordozódíj jelent nekik. Ez a többlet lényegesen meghaladja az üreshordozódíj bevételeket (2012: 3,6 milliárd Ft), amik tehát összességében nem tekinthetők magasnak – írja értékelésében az Artisjus.

Artisjus

Ugyanakkor azt is kimutatta a felmérés, hogy európai összehasonlításban a magyar díjrendszer kevés hordozótípust fed le, és azokra nézve ezért fajlagosan viszonylag magas díjat terhel. Ezt az eredményt figyelembe véve a jogkezelők és a díjfizetők 2014-re olyan megállapodásra jutottak, ami egy lépésben jelentősen csökkenti a zenék és filmek másolására ma leggyakrabban használt két hordozótípus, a mobiltelefonok és a tévés set-top-boxok jogdíját. A mobiltelefonok jogdíja 30%-kal, a set-top-boxoké 20%-kal csökken 2014-től. Ezzel egyidejűleg a díjfizetési kötelezettség kiterjed a táblagépekre is.

Artisjus

Mivel a lakosság másolási szokásai állandóan változnak, a jogkezelők évről évre reprezentatív felmérésekkel alapozzák meg a díjfizetés alá tartozó hordozók körét. Az utóbbi években a mobiltelefonok és a digitális televíziózásban használt, műsorrögzítésre alkalmas dekóderek mellett a táblagépek elterjedése volt a jellemző. 2013-ban a magyar táblagép-használók 93%-a rendszeresen végez olyan tevékenységet, amely szerzői jog által védett alkotás tartós másolásával, tárolásával jár – állapítják meg a jogkezelők.

Az üreshordozódíjat az Artisjus mellett az Előadóművészi Jogvédő Iroda, a Filmjus, a Hungart és a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége kezeli. Ezek az egyesületek juttatják el a beszedett díjakat a szerzőkhöz, előadókhoz és előállítókhoz. Emellett ez évtől a beszedett díj 25%-a kötelezően kulturális célokra fordítandó a Nemzeti Kulturális Alap útján.

Azóta történt

Előzmények