Szerzői jogdíj jöhet a felhőszolgáltatások után is

Françoise Castex francia európai parlamenti képviselő, akinek az üres adathordozók után fizetendő jogdíjakkal kapcsolatos jelentését nemrég ismertettük az IT café oldalán, a javaslatot beterjesztette az EP jogi bizottsága elé hétfőn, és a szöveg két pontja igen nagy vihart kavart: ahogy mi is megírtuk, ezek szerint érdemes fontolóra venni, hogy a felhőszolgáltatásokra is ki kellene vetni egy szerzői jogi illetéket.

Hirdetés

A képviselőnő – ahogy az az általunk korábban idézett szövegből is kiderül – kiáll a magáncélú másolás szabadsága mellett, ám az alkotók érdekeinek védelmében feltétlenül szükségesnek találja az olyan díjak kivetését a felhő esetében is, amilyeneket az az üres adathordozók esetében meghatároznak. A most benyújtott, általa készített javaslat e logika mentén lép tovább: „…a védett művek magáncélú másolatainak tárolására a felhőszolgáltatások technológiáját éppúgy felhasználják, mint a hagyományos és/vagy digitális adathordozókat”. Ebből következőleg ezek a tárolási lehetőségek is illetékkötelesek, és kéri az Európai Bizottságot, hogy dolgozzanak ki egy mechanizmust, hogy a magánmásolatok miatti bevételkiesés kompenzálására kiszabott szerzői jogdíjat az alkotók e felhasználás után is megkapják.

A javaslat e részének eredeti szövege

25. estime que les copies privées d’œuvres protégées réalisées via des services d’informatique en nuages peuvent avoir la même finalité que celles réalisées sur des supports et matériels d’enregistrement traditionnels et/ou numériques. Considérant dans ces circonstances, que ces copies devraient être prises en compte par les mécanismes de compensation pour copie privée;

26. demande à la Commission d’évaluer l’impact sur le régime de la copie privée des services d’informatique en nuages qui offrent des possibilités de reproduction et de stockage à des fins privées afin de déterminer comment ces copies privées d’œuvres protégées devraient être prises en compte dans les mécanismes de compensation;

Többen felháborodtak a javaslaton, köztük a svéd kalózpárt színeiben EP-képviselő Christian Engström is, aki szerint a szerzői jogdíjfizetés mai rendszerének alapjai elfogadhatatlanok, és épp ezért nem a jogdíjfizetés kiterjesztésére, hanem inkább mérséklésére kell törekedni. Engström Castex javaslatát azért tartja különösen aggasztónak, mert szerinte legrosszabb esetben a legálisan tartalomhoz jutó felhasználók kétszer fognak jogdíjat fizetni: egyszer az üzletben (webshopban), másodszor pedig a felhőtárhelyük után, amikor oda feltöltik a tartalmat. Az utóbbitól elvileg nem kell tartani, mivel a képviselőnő javaslatában szerepel az is, hogy a felhasználók által megvásárolt vagy letöltött tartalmakat ők szabadon vihetik át egyik eszközről a másikra, amennyiben magánfelhasználásról van szó.

Azt érdemes megjegyezni, hogy Françoise Castex javaslata egy általános jogi javaslat, mely „csak” azt mondaná ki, hogy a felhős tárhely is illetékköteles tárhely, ám a részletekről egy szó sem esik, vagyis hogy a gyakorlatban milyen módon lehetne megoldani az illetékfizetést, egyáltalán lehetséges-e, mindezt később kidolgozandónak tartja. Hogy csak egyetlen problémára utaljunk: mivel a Microsoft vagy a Google ingyenesen biztosít nagy méretű tárhelyeket felhasználóinak, ez az esetükben azt jelentené, hogy az ingyenes tárhelyek után a cégeknek kellene megfizetni ezt a díjat, ám ezt nem tudnák úgy beépíteni az árba – mivelhogy ilyen nincs –, mint a hardverkereskedők. És még sorolhatnánk.

Azóta történt

Előzmények