1983. április 18.

Az Osborne Computer megjelenteti az Osborne Executive hordozható számítógépet. A gép a 4 MHz-es Z80A CPU-val működött, hétcolos monitorral, két floppymeghajtóval, két soros, valamint egy párhuzamos porttal rendelkezett, a súlya kb. 14 kilogramm, kezdő ára pedig 2494 dollár volt.

Osborne

Forrás: www.computermuseum.li

Azóta történt

  • 1994. május 25.

    A CERN megrendezi a május 27-ig tartó első nemzetközi World Wide Web konferenciát Genfben. A később a „Web Woodstockjaként” emlegetett találkozón négyszáz résztvevő hagyományteremtő módon a felnőtt korába lépő világháló legfontosabb elvi kérdéseit tárgyalta meg.

Előzmények

  • 2003. március 18.

    64 éves korában elhunyt Adam Osborne, az első kereskedelmi forgalomba hozott hordozható PC, az 1981-ben piacra került Osborne 1 megalkotója. Habár az ő nevéhez kapcsolják az informatikai „csomagok” kitalálását is, rossz üzleti döntések miatt cége hamar csődbe ment, s a mobilszámítógépekre alapozva más vállalatok nőttek nagyra.

  • 1939. március 6.

    Megszületett a polihisztor Adam Osborne, aki a számítástechnika hőskorának egyik nevezetes úttörője lett. Osborne készítette el a világ első mikroprocesszorának, az Intel 4004-esnek a leírását, s ő tervezte az első kereskedelmileg is sikeres hordozható számítógépet, a 11 kg-os Osborne-1-et, mely 1981-ben került a boltokba.

  • Kiállításon a múlt laptopjai és mobiltelefonjai

    A Műszaki Múzeumban az elmúlt három évtizedben használt menő készülékeket mutatják be.