Gigabüntetést kapott az Apple szabadalomsértés miatt

Egy texasi bíróság néhány napja meghozott ítélete szerint az Apple megsértette a Mirror Worlds LLC szabadalmait, amikor olyan megoldásokat alkalmazott mobil eszközein, valamint a Mac számítógépeken, melyeknek jogaival nem rendelkezett. Ezért a bíróság – a három szabadalomsértést összegezve, egyenként 208,5 millió dollárral számolva – 625,5 millió dolláros kártérítés megfizetését rendelte el a károsult számára.

Az Apple vitatja a határozatot, és fellebbezni fognak, mivel szerintük egyrészt a Mirror Worlds eladta a jogokat (először 210 ezer dollárért, majd 5 millióért), másrészt az eljárás legalább két esetben nem tisztázta kielégítően a körülményeket, a Mirror Worldsöt pedig azzal vádolják, hogy „egy rókáról több bőrt akarnak lehúzni”.

A pert még 2008-ban indította a Yale számítástechnikai professzora, David Gelernter által alapított Mirror Worlds, és a keresetben azt állították, hogy az Apple iPodján, az iPhone-on és a Mac számítógépeken törvénysértően olyan dokumentum-megjelenítési technológiákat alkalmaznak, melyeknek szabadalmi jogával ők rendelkeznek. Az Apple az eljárás során tagadta a szabadalmak érvényességét. Konkrétan a a Spotlight, a Time Machine és a Cover Flow eszközökről van szó: a Spotlight egy a merevlemezen lévő tartalmak közötti keresést biztosító megoldás, a Time Machine egy automatikus másolatmentési technológia, míg a Cover Flow azt teszi lehetővé, az iTunes használata közben a felhasználó lapozgathasson a lemezborítók között.

Ez a bírság, ha jogerőre emelkedik az ítélet, az USA-ban ilyen jellegű ügyekben kiszabott büntetések közül a negyedik legnagyobb összegű lehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények