Az Apple távolról is letilthatja készülékeit, ha nem tetszik neki a felhasználó

Talán nem kapta meg a kellő figyelmet, de az elmúlt hónapok egyik legfontosabb technológiai híre volt – még akkor is, ha a szerzői jog sajátos értelmezése miatt az Egyesült Államok kivételes helyzetben van –, hogy egy bírósági döntés nagy lyukat ütött az Apple üzleti modelljén. Kimondták ugyanis, hogy a megvásárolt telefonra a cég tiltása ellenére külső alkalmazást telepíteni teljesen legális, emellett azt is kijelenti az új szabályozás, hogy „hálózatfüggetleníteni” nem törvénytelen. A döntés hátterében egyrészt a „tisztességes felhasználás” (fair use) Amerikában nagy becsben tartott elve áll (ez fapadosan az jelenti, hogy amíg valaki nem kereskedelmi célból lépi át a szerzői jogi szabályozások határait, amíg csak saját igényei kiszolgálására másol, módosít stb.), addig nem büntethető, másrészt pedig a fogyasztói szabadság (megvette a telefont a szoftverével együtt) bizonyos mértékű kiterjesztését érvényesítették.

apple
Forrás: AppleInsider

Ahogy beszámoltunk róla, a „jailbreaking” legálissá tétele nem tette boldoggá az Apple vezetését, s a napokban kiderült, hogy van egy olyan szabadalmuk, mellyel akár azonosíthatják is az „engedetlen” felhasználókat, sőt korlátozhatják is őket. A hivatal jóvoltából most lett nyilvános egy még tavaly benyújtott szabadalom, mely egy olyan, a jövőbeli Apple-eszközökre készített technológiáról szól, mely eredetileg arra volt hivatott, hogy a készüléket eltulajdonító tolvajokat könnyebben meg lehessen találni. A szabadalmi kérvény szövege előrelátó volt, mivel úgy szól, hogy a készülék működését a szolgáltató letilthatja, ha „feltörést [hackelést], jailbreakinget, a szoftveres zár feltörését vagy a SIM-kártya eltávolítását” tapasztalják. Az iPhone-okra és az iPadekre megkért szabadalom tartalmazza azt is, hogy a készülékkel a tolvaj arcát, hangját és szívverését(?) is rögzíthetik a lopás bejelentése után. Az Apple most ezt a szabadalmat akár arra is felhasználhatja, hogy megállítsa a szürke zónából a fehérbe avanzsált jailbreakelést, mely technológia terjedését és fejlesztését az internetes oldalak tanúsága szerint a legálissá tétel komolyan megdobta.

Apple
Forrás: AppleInsider

Az nyilvánvaló, hogy a szövetségi bíróság döntése és a szabadalom szövege üti egymást. Az a kérdés, mi következik: az Apple szembemenve a törvénnyel esetleg alkalmazza a tiltást (ezt eddig sosem tették meg), módosítják a szabadalmat, esetleg a törvényt?

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények