A Microsoft által perelt Motorola az Apple-t perelte be

A már-már komédiába fulladó szabadalomháború tovább folytatódik a nagy gyártók között. Néhány nappal az után, hogy a Microsoft keresetet nyújtott be az androidos Motorola-termékek miatt, a perbe fogott cég sem nyugodott: most ők az Apple-t perelik szabadalomsértés miatt, méghozzá a különféle eszközökben alkalmazott megoldásokat előszámlálva összesen 18 esetben.

A felsorolt szabadalmak többsége a GPRS és a wifi alkalmazásának módjait kifogásolja, míg más részük az az Apple MobilMe és az App Store szolgáltatásait érinti. A lassan már határokat nem ismerő szabadalmi perek újabb állomásaként egy olyan (kamu?)tevékenységről van szó, melyet a jelenlegi szabadalmi rendszer hibái és rései tesznek lehetővé – a Motorola indoklásából jól látszik, hogy ilyen eljárásokat eddig is indíthattak volna, ám a status quo, a kölcsönös elnézés miatt ezt nem tették meg. Ám ha háború, akkor háború – szűrhető le a tapasztaltakból. Sőt, a Motorola bepanaszolta az Apple-t az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnál (ITC) is, ugyanezen okokból kérik a szervezetet, hogy büntessék meg a céget.

A szinte parttalan kereskedelmi küzdelem állapotát jól mutatja a magyar Apple blog-ban közzétett ábra, mely a mobiliparban jelenleg folyó pereket igyekszik egy rajzon megmutatni:

perek

Azóta történt

Előzmények