Csúcsot döntött az Apple

Az Apple ma kezdi meg kasszasiker táblagépe harmadik generációjának forgalmazását az Egyesült Államokban és kilenc másik országban. Ha időben rendeltek vagy beálltak a boltok előtt kígyózó sorba, a japán, hongkongi, szingapúri és ausztrál vásárlók már használatba is vehették a nemes egyszerűséggel csak iPadnek nevezett új modellt, miközben a termék sikerével kapcsolatos várakozások sosem látott magasságokba röpítették a vállalat részvényárfolyamát.

Tegnap rövid időre a történelmi rekordnak számító 600 dollár fölé kúszott az Apple-papírok értéke, hogy aztán a nap végére 585,56 dolláron állapodjon meg. A tavaly elhunyt Steve Jobs által 1976-ban alapított kaliforniai vállalat részvényárfolyama az elmúlt három évben indult rakétaszerű emelkedésnek, és mindössze egy hónappal ezelőtt lépte át az 500 dolláros küszöböt úgy, hogy 2009 októberében még 200 dollárnál járt. A szédítő növekedést a cég javarészt az iPhone és újabban az iPad rendkívüli sikerének köszönheti.

A CNN rámutat: 600 dolláros árfolyam mellett az Apple piaci értéke 559 milliárd dollár, ezt a szintet mindössze két tőzsdei társaság ugrotta meg korábban: az ezredforduló idején, a dotkomlufi kipukkanása előtt a General Electric és a Microsoft kapitalizációja is 600 milliárd dollár fölé kúszott. Ma a GE piaci értéke 213, a redmondi szoftvercégé pedig 275 milliárd dollár.

Az elemzők szerint az Apple csillagászati értékelése nem fölfújt lufi, valós teljesítmény áll mögötte. A vállalat a 2011-es naptári évben 127,8 milliárd dollár árbevételt ért el, amellyel felzárkózott a legnagyobb forgalmú amerikai technológia társaság, a Hewlett-Packard mögé, míg az idén alighanem forgalom alapján is első helyre kerül az iparág globális mezőnyében (megelőzve a jóval kiterjedtebb termékportfólióval rendelkező Samsungot). Az elmúlt negyedévben a cég 13 milliárd dollár nyereséget abszolvált, ami szintén csúcsközeli érték az amerikai társaságok között. A rekordot e mutató tekintetében az ExxonMobil tartja, amely 2008-ban, az olajárak szárnyalása idején 14,8 milliárd dolláros profitot hozott össze az egyik trimeszterben.

Az elemzők szerint a 600 dolláros részvényárfolyam még messze nem a csúcs, a Morgan Stanley például 720 dollárra számít az idén, de vannak, akik 2013-ra 900 dollár feletti szintet vizionálnak. A várakozások szerint a vállalat az idén nagyjából 65 millió iPadet fog eladni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények