Tízszeres áron kelt el az Apple alapító szerződése

A Sotheby’s aukciós ház bocsátotta árverésre más ritka könyvekkel és kéziratokkal egy időben kedden az Apple Steve Jobs és Steve Wozniak, illetve a harmadik résztvevő, Ronald Wayne kézjegyét is tartalmazó alapító okiratát, és az árverés sikere messze meghaladta a várakozást: eredetileg 100 és 150 ezer dollár közötti értékre becsülték a 35 éves dokumentumot, ám végül közel 1,6 millió dollárért kelt el.

A konkrét, telefonon érkező győztes ajánlat 1,35 millió dollár, de ehhez még hozzájön a Sotheby’s jutaléka. Összesen heten licitáltak az induló 70 ezer dolláros árat egyre feljebb tornászva a háromoldalas iratra, hatan telefonon, egyvalaki online. Mint kiderült, a vevő Eduardo Cisneros, a miami székhelyű, az ingatlanüzletben és a távközlésben egyaránt érintett Cisneros Corp. vezetője.

Apple

Érdemes megjegyezni, hogy az üzleti sikerben a korábbi kudarcok miatt nem bízó Wayne 800 dollár ellenében, az 1976. április elsejei aláírás után 11 nappal adta át tízszázalékos üzletrészét: ekkora tulajdonrész az Apple jelenlegi piaci kapitalizációját véve alapul ma 36 milliárd dollárt érne.

Az aukción egyébként gazdára talált George Washington első, elnökként írott levele, melyért 362 ezer dollárt fizettek, illetve egy példány Raymond Chandler The Big Sleep című regényének első kiadásából, ezért 254 ezer dollárt ajánlottak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények