Árdrágításban való közreműködéssel vádolja az EU az Apple-t

Az Európai Bizottság ma közölte, hogy az unió versenyügyi biztosa vizsgálatot indít öt nagy kiadó, valamint az Apple ügyében, hogy megállapítsák: az érintett cégek törvénytelenül emelték-e meg az e-könyvek árát, amikor 2010-ben az Apple piacra dobta az iPad táblagépet, illetve elindította az iBookstore könyváruházat.

A vizsgálat azért indult meg, mivel az uniós hatóságok aggodalommal figyelik az Apple kereskedelmi gyakorlatát az e-könyvek piacán, ugyanis ők voltak az elsők, akik 2010-től lehetővé tették, hogy a kiadók az úgynevezett közreműködői szerződések (agency agreements) alapján árazhassák be ezeket a termékeket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg korábban a kiadók a nagykereskedelmi árakat határozták csak meg, ám a kereskedők szabadon döntöttek arról, hogy ténylegesen mennyiért adják el az e-könyveket, az új rendszerben a kiadó dönti el, hogy a terméket mennyiért kell áruba bocsátani: „A Bizottság attól tart, hogy ez a gyakorlat sértheti az EU trösztellenes szabályait, melyek tiltják a versenykorlátozó megállapodásokat és üzleti gyakorlatot” – áll a közleményben.

Ha feltételezések bebizonyosodnak, az azt jelenti, hogy megvádolt kiadók (a francia Hachette Livre, a Rupert Murdoch társaságának tulajdonában lévő Harper Collins, a CBS Corp. által birtokolt Simon & Schuster; a Pearson Group tulajdonában lévő brit Penguin, illetve a német Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck által birtokolt Macmillan) súlyosan megsértették a versenyjogot az unió területén. A fenti gyakorlat egyrészt megszünteti a vetélkedést az online könyváruházak között, illetve jelentős hátrányba hozza az exkluzív szerződésekből kizárt egyéb kereskedőket, akik nem csökkenthetik az árakat.

A közlemény ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a negatív tapasztalatokat nem mostanában szerezték, vagyis lehetséges, hogy azóta olyan gyakorlat alakult ki, mely megfelel a törvényeknek. Hasonló vizsgálatra egyébként két példa is akadt: egyrészt Nagy-Britanniában indított eljárást a kereskedelmi felügyelet, másrészt az Egyesült Államokban kezdődött egy csoportos per: mindkettőnél az Apple és az említett öt kiadó volt a bepanaszolt. A britek az EU-s eljárás megindításával egy időben lezárták a sajátjukat, és bejelentették, hogy ezek után a közös vizsgálatot segítik

Az Apple képviselője a bejelentésre reagálva közölte, hogy egyelőre nem kívánják kommentálni a történteket. A kiadók közül ketten is úgy nyilatkoztak, hogy semmi alapja a vádaknak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények