Nyilvánosak az új Apple-központ módosított tervei

Ahogy nemrég az IT café is beszámolt róla, a még Steve Jobs által megálmodott „csodaközpont”, az alakja miatt „űrhajóként” is emlegetett új főhadiszállás projektje lassan elindul. A híradások szerint a vállalatvezetés anyagi és koncepcionális okok miatt módosított az eredeti terveken, és most már bárki megnézheti, hogyan is képzelik el az új, második campust, mivel a cégnek otthont adó kaliforniai Cupertino városa még a hosszadalmas és bonyolult engedélyezési eljárás előtt feltette a netre a részletes látványterveket szerdán. A tudósítások szerint az Apple-nél még dolgoznak a terveken, de már csak apróbb módosítások várhatóak.

Apple campus

Ha a Tim Cook által irányított menedzsment változtatott is az eredeti elképzelésen, azt a részletekben tehették, mivel az épület fő részei, területe, befogadóképessége, illetve a környezet kialakítása pontosan olyan, ahogyan azt annak idején Steve Jobs is felvázolta. A tervleírásból érdemes idézni egy mondatot, mely oly annyira jellemző a számtalan trendet elindító vállalat hozzáállására: „Ez az új fejlesztés olyan nyugodt környezetet biztosít, amely összhangban van az Apple fő értékeivel: innováció, könnyű használat és szépség.”

Apple campus

A projekt méretét tekintve nem meglepő a többszöri határidő-módosítás: eredetileg tavalyra tervezték az építkezés megindítását, de a jelenlegi állás szerint 2014-ben fognak hozzá, és az első munkanap várhatóan 2016-ban veszi kezdetét a komplexumban.

A megvalósítás nem lesz olcsó: a korábban 3 milliárd dollárra saccolt költséget nemrég újraszámolták, és kiderült, hogy legalább 5 milliárdba fog kerülni az építkezés – ez több, mint amennyiért az új World Trade Centert építik meg New Yorkban. De a bőséges készpénztartalékkal rendelkező vállalat ezt már sokallja, és egy neves építési céget bíztak meg azzal, hogy faragjanak le legalább egymilliárdot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények