Százmilliárdot juttat vissza az Apple

Tegnap későn este tette közzé 2013-as pénzügyi évének második negyedévre vonatkozó eredményeit az Apple. A konferenciahíváson Tim Cook, a cég elnök-vezérigazgatója és Peter Oppenheimer pénzügyi igazgató foglalta össze az elmúlt három hónap teljesítményét.

A most közzétett számok alapján az Apple hosszú évek óta első profitcsökkenését volt kénytelen elkönyvelni, sőt, legendásan magas nyereséghányada is esett. A tavalyi év hasonló időszakában 39,2 milliárd dolláros árbevétel mellett 11,6 milliárdos nyereséget értek el (47,4%-os bruttó árrés), a most lezárt negyedév során 43,6 milliárdos árbevétel 9,5 milliárdos hasznot hozott az Apple konyhájára. Persze ezek még mindig nagyon magas számok, mindössze arról van szó, hogy a befektetők és elemzők által eddig megszokott, a várakozásokat sokáig folyamatosan felülteljesítő növekedési ütem már nem tartható. „Elismerjük, hogy a kivételesen jó 2012-es évhez képest növekedési ütemünk lelassult és profithányadunk is csökkent” – mondta Tim Cook a tegnap esti konferenciahíváson. Az Apple bevételének 18%-át adja a kínai piac, ahol 11%-ot tudott nőni a vállalat. Cook elmondta, hogy az országban a jelenlegi 11-ről a következő két év folyamán 22-re növelik az Apple üzletek számát.

Becsült bruttó nyereséghányad termékkategóriánként, forrás: Horace Dediu
Becsült bruttó nyereséghányad termékkategóriánként, forrás: Horace Dediu

A lassulás egyik fő oka, hogy a régebben meredeken emelkedő iPhone értékesítés mára sokat veszített lendületéből, és éves összehasonlításban mindössze 7%-os volt a növekedés (35,1 millióról 37,04 millióra). Az iPad népszerűsége viszont finoman szólva is töretlen: egy évvel ezelőtt 11,8 milliót adtak el belőle a második negyedévben, míg most 19,5 milliót, ami 65%-os emelkedés (bár az átlagos eladási ár alacsonyabb az eddigieknél, köszönhetően az iPad Mini népszerűségének). A iPad adatforgalom terén is tarol, az Egyesült Államokban márciusban az iPadek feleltek a tabletekről származó adatforgalom 82%-áért.

A Macintosh divízió jól teljesített, a PC-s piac nagymértékű csökkenése ellenére csak 1,6%-kal fogyott kevesebb Mac (közel 4 millió) mint tavaly ilyenkor, és a belőlük származó bevétel 7%-kal nőtt.

Az Apple 2001 végén mutatta be az első iPodot, és az ikonikus zenelejátszók sikere nagymértékben hozzájárult a cég megtépázott hírnevének, és nem utolsó sorban pénzügyi helyzetének helyreállításához. Az iPod eladások azonban az okostelefonok térnyerése óta folyamatosan csökkenek, nem volt ez másként a legutóbbi negyedévben sem – 7,7 millió helyett már csak 5,6 millió fogyott belőle.

Az iTunes Store-ból származó bevételek 28%-ot emelkedtek, és az Apple már 9 milliárd dollárt fizetett ki az iOS platform alkalmazásfejlesztőinek, miközben a letöltött alkalmazások száma meghaladta a 45 milliárdot.

A vezérigazgató a csökkenő eredmények élét a vásárlói lojalitást és elégedettséget tükröző adatokkal próbálta tompítani. Elmondása szerint az iPhone vásárlók 95%-a márkahű, és az Apple termékeket használók elégedettsége is kiugróan magas.

A kínai piac jelentős bevételi forrás
A kínai piac jelentős bevételi forrás

Tim Cook a hívás elején ugyan utalt arra, hogy ősszel nagyszerű új termékekkel léphetnek piacra, ennél többet azonban nem volt hajlandó elárulni az év második felében várható újdonságokról. „Munkatársaink keményen dolgoznak néhány lenyűgöző új hardveren, szoftveren és szolgáltatáson amiket alig várjuk, hogy bemutathassunk ez év ősszel és 2014 elején”. – nyilatkozta Cook.

A két vezető az eredmények ismertetésével egy időben azt is bejelentette, hogy a sajátrészvény-vásárlási és osztalékfizetési programjára szánt összeget 100 milliárd dollárra emeli (ez magasabb, mint a jelenlegi magyar államadósság). A programot az Apple tavaly kezdte befektetői nyomásra, akik azért küzdöttek, hogy a cég végre kezdjen a folyamatosan halmozódó készpénzével. Az eredetileg 10 milliárdos részvényvásárlási keretösszeg így 60 milliárdra emelkedett, és a részvényenkénti osztalék 15%-kal 3,05 dollárra nőtt. A részvényvásárlási programot a cég 2015 végéig tervezi végrehajtani. Mindazonáltal hosszútávon ez a jócskán megemelt keretösszegű pénzvisszajuttatási program sem fog nyomot hagyni az Apple készpénztartalékán – ha a cég nagyjából tartani tudja a mostani nyereségszintet, a program végeztével a maihoz hasonló összegen fog ülni.

Az Apple részvényeinek értéke fél év alatt a rekord 700 dolláros szintről mostanra 400 dollár környékére estek vissza, mert a befektetők attól tartanak, hogy a vállalat nem lesz képes újra olyan horderejű termékeket piacra dobni, mint az iPhone vagy az iPad. A most bejelentett csomagtól a vállalat vezetősége azt reméli, hogy papírjait újra vonzóvá teheti a befektetők szemében, akik tűkön ülve várják, hogy az Apple a megszokott termékfrissítések mellett valami újat mutasson.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények