Korrupcióval és pénzmosással vádolják az Apple egyik beszerzési vezetőjét

Pénteken jelentették be, hogy letartóztatták az Apple egyik, a beszerzésekért felelős középvezetőjét, mivel a kaliforniai ügyészség megalapozottnak tartotta a vádat, mely szerint Paul Shin Devine több bűncselekményben (kenőpénz elfogadásában, pénzmosásban, elektronikus úton elkövetett csalásban – „wire fraud”–, törvénytelen pénzügyi tranzakciók lebonyolításában) érintett. A bíróság szerint Devine több mint egymillió dollárhoz jutott az illegális tevékenységek során. A beszerzéseket világszinten koordináló vezető mellett egy szingapúri munkatársat, Andrew Angot is perbe fogták.

A vádak szerint Devine az iPhone-hoz és az iPadhez szükséges alkatrészek beszállítóival állapodott meg, akiket információkkal látott el annak érdekében, hogy azok sikeresen pályázzanak megbízásokra. Az Anggal megosztott megvesztegetési összegekhez – melyek leggyakrabban a megkötött szerződésekhez szabott „sikerdíjak” voltak – úgy jutott hozzá, hogy egy utalási láncot hozott létre (leginkább vagy felesége nevére nyitott bankszámlát, de az is előfordult, hogy üzleti látogatásai során készpénzben vette fel járandóságát). A vádirat nem nevezi meg a megvesztegető cégeket, de az bizonyos, hogy azok nem egy országban működnek; szó van kínai, dél-korai, tajvani és szingapúri vállalkozásokról is (a Wall Street Journal a jelenleg még nem nyilvános vádirat alapján megnevez konkrét cégeket is).

A büntetőügyhöz kapcsolódva a munkatársa tevékenységétől elhatárolódó Apple is eljárást, polgári pert kezdeményezett Devine ellen a megvesztegetés miatt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények