Németország az Apple-t is számonkéri az adattárolás ügyében


Sabine Leutheusser-Schnarrenberger

Németországból a tavasszal már elindult egy nagy botrányt okozó vizsgálatsorozat a Google-lal kapcsolatban (mint többször beszámoltunk róla, Peter Schaar német szövetségi adatvédelmi biztos a Spiegel-ben fejezte ki felháborodását amiatt, hogy tudomására jutott: a Google Street View számára fényképező autók e tevékenységük mellett gyűjtik az érzékelt, nem védett routerek wifiadatait is), melynek következtében jelenleg több mint harminc országban vizsgálják az amerikai cég adatkezelését.

Pénteken újra csak a Spiegelben jelent meg egy újabb interjú, melyben most Sabine Leutheusser-Schnarrenberger németi igazságügyi miniszter fogalmazott meg kritikát hasonló ügyben, ám ezúttal – többek között – az Apple-lel szemben. A miniszter asszony kiemelte ugyan az Apple termékeit, ám aggodalmai valójában minden olyan készülékre, illetve azok gyártóira vonatkoznak, akik helymeghatározásra képes eszközöket kínálnak: „Az iPhone és más GPS-képes eszközök felhasználóinak tisztában kell lenniük azzal, hogy milyen információkat gyűjtenek róluk”. A lap tudósítása szerint Leutheusser-Schnarrenberger külön említette az Apple-t, mivel esetükben sem világos, hogy mihez kezdenek az (igaz, anonim módon) összeszedett geolokációs adatokkal. A miniszter elvárja, hogy az Apple „nyissa meg adatbázisait a német adatvédelmi hatóságok előtt”, hogy tisztázzák: milyen adatokat rögzítenek, illetve mennyi ideig őrzik ezeket.

Az Apple egyelőre még nem kommentálta a miniszter nyilatkozatát.

Ahogy már oly sokszor bebizonyosodott az elmúlt évtizedben, a roppant súlyos történelmi tapasztalatok miatt Németországban különösen érzékenyen reagálnak a személyes adatok biztonságát érintő jelenségekre: folyamatosan kritizálják a Google-t, nemrég a Facebook ellen is felléptek az ottani fogyasztóvédők, de alig van olyan világcég, melynek ne kellett volna felelnie ilyen kérdésekre. A másik oldalon viszont azt is meg kell említeni, hogy a világtrendnek számító állami megfigyelési törekvések érvényesítésének szándékában is élen jár a német állam – ám az is szinte példa nélküli, ahogy az ottani civil ellenállás, illetve a hivatalos felügyelet – nevezetesen az alkotmánybíróság –  rendre ellenáll ezeknek a magánszférát sértő tervezeteknek, sőt Európában a legtöbb esetben a hatalmi ambíciókat korlátozó és letörő német gyakorlat válik mintává ezekben az ügyekben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények