Amikor palira vesznek: a web leghülyébb kapcsái

A captcha vagy CAPTCHA – esetleg, mint a címben is, magyarosan: kapcsa (igen, erről megint lehet majd nagyokat vitatkozni, hogy most írjuk-e át fonetikusan vagy nem, nekem jelen esetben fogalmam sincs) – eredetileg egy betűszó, s a Wikipedia szerint: „A »completely automated public Turing test to tell computers and humans apart« (emberek és számítógépek szétválasztására szolgáló, teljesen automatizált Turing-teszt) kifejezés rövidítéséből megalkotott mozaikszót a pennsylvaniai Carnegie Mellon University védjegyeztette le, a módszert pedig az egyetem részéről Luis von Ann, Manuel Blum, Nicholas J. Hopper, az IBM részéről pedig dr. John Langford fejlesztette.”

A módszer a robotok elleni védekezést szolgálja, nap mint nap találkozhatunk vele a weben, ezerféle helyen használják a regisztrációs űrlapoktól kezdve a letöltő-oldalakig.

Headwear Blog szerzője most összegyűjtötte az általa ismert humoros vagy képtelen (valódi, avagy szórakoztatásra használt) captchákat. Kommentár nem szükséges hozzájuk, íme néhány példa ízelítőnek:


Azóta történt