Készül a 28 nanométerre az AMD-ről levált chipgyártó

Hivatalosan is megkezdődött az Advanced Micro Devicesról (AMD) idén márciusban leválasztott GlobalFoundries új félvezetőgyárának építése. A Fab 2 névre keresztelt, 4,2 milliárd dolláros (körülbelül 790 milliárd forintos) beruházással felépíteni tervezett üzem ünnepélyes alapkőletételét pénteken tartották a New York állambeli Saratoga Springs mellett, egy új ipari parkban.

Az építkezés a most publikált menetrend szerint várhatóan két év múlva fejeződik be, és további egy-másfél évre lesz szükség a gyártás beindításához. A GlobalFoundries úgy számol, hogy a tömegtermelés 300 milliméteres szilíciumszeleteken és 28 nanométeres gyártástechnológiával 2012-ben indulhat majd el. A gyárépítés közvetlenül 1600, közvetetten pedig további 2700 főnek ad munkát – közölték.

GlobalFoundries Fab 2
A Fab 2 látványterve (Forrás: GlobalFoundries)

A Fab 2 építése New York állam történetének legnagyobb összegű privát beruházása, melyet az állam körülbelül 1,2 milliárd dollárnyi befektetésösztönző csomaggal támogat meg. Nem véletlenül: ha megkezdődik a termelés, a gyár 1400 alkalmazottat foglalkoztat majd, közvetetten pedig 5000 embernek ad majd munkát a régióban.

A GlobalFoundries – melynek 34,2 százaléka az AMD, a fennmaradó 65,8 százalék pedig Abu-Dzabi kormányának egyik stratégiai befektetői vállalkozása, az Advanced Technology Investment Company (ATIC) kezében van – jelenleg egyetlen gyárral rendelkezik: a németországi Drezdában található Fab 1 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeletekkel dolgozik és 45 nanométeres csíkszélességet használ. A néhány hónapja alapított cégnek egyelőre egyetlen ügyfele van, az anyavállalat AMD, de lapértesülések szerint heteken belül bejelenti első külső megrendelőjét.

Azóta történt

Előzmények

  • Ünnepel az AMD

    A mostanában hullámvölgyben járó vállalat az elmúlt 27 évben félmilliárd PC-kompatibilis mikroprocesszort adott el.

  • Képtelen a veszteségtől szabadulni az AMD

    Egyedül a grafikus processzorokat tervező üzletág teljesítménye adhat okot bizakodásra. Rendkívül alacsony a nyereséghányad.

  • Megszabadult a chipgyáraitól az AMD

    Ugyanott készülnek majd a vállalat félvezetői, ahol eddig, de már egy szerződéses gyártó keze alatt.