Sorra kaphatja a pereket az Amazon az USA-tól

Az amerikai trösztellenes hatóság az Amazon online piacterét támadhatja hamarosan, de az FTC azzal is megvádolta már az óriást, hogy milliókat csalt bele az előfizetéses csomagokba.

A Bloomberg a napokban közölte, hogy forrásai szerint az USA trösztellenes hatósága hamarosan pert indít az Amazon ellen, annak online piactere kapcsán. Az FTC állítólag azzal vádolja majd az óriást, hogy az erejével visszaélve azokat az online kereskedőket jutalmazza, amelyek a saját logisztikai szolgáltatását használják, és bünteti azokat, amelyek nem.

Az Amazon ellen egyre több panasszal élnek az amerikai hatóságok, a jelentés szerint ezen a peren már hónapok óta dolgoznak, a témát konkrétan 2019 óta vizsgálják. A Biden-kormány tucatjával indít pereket a big tech cégek ellen, hogy visszafogja azok térhódítását és segítsen a versenyt fokozva megvédeni a fogyasztókat – mondják a jelentésekben.

Hatósági vizsgálatokból, eljárásokból és perekből az utóbbi években nincs hiány a tech szektorban, gyakorlatilag minden napra jut pár botrány. Az Amazont nemrég például azzal vádolta meg az USA-ban az FTC, hogy fogyasztók millióit csalták előfizetésekbe, azok kifejezett hozzájárulása nélkül – a lemondást pedig szándékosan nehézzé tették. Vizsgálják a Roomba 1,7 milliárd dolláros felvásárlását is.

Az FTC az Amazon Apple-lel kötött megállapodásaira is kíváncsi állítólag, a két céget korábban megvádolták már azzal is, hogy kartellezés keretében szándékosan emelték a termékek vételárait.

Azóta történt

Előzmények