Az Amazon meghátrált a jogtulajdonosokkal szemben

Az Amazon új terméke, a Kindle 2 e-könyv olvasó kapcsán úgy döntött, hogy nem kezd jogi csatározásokba a könyvkiadói szakmával, pontosabban a 9000 szerzőt tömörítő Authors Guild nevű kereskedelmi csoporttal, ezért pénteken bejelentették: módosítani fogják az eszköz felolvasó funkciójának használati módját.

A kiadók szerzői jogi okokból azt kifogásolták, hogy a Kindle 2 biztosítja, hogy a letöltött dokumentumot a felhasználó meg is hallgathassa; azzal érveltek, hogy ez veszélyezteti a hangos könyvek piacát. Több szakértő felhívta arra a figyelmet, hogy míg a hangos könyvek esetében előadóművészek produktumait kapja a vásárló, addig az e-könyv olvasó gépileg szintetizált hangon olvassa fel a szövegeket, vagyis komoly minőségbeli különbség van a kettő között; annyira, hogy piaci szempontból valójában nem is ugyanarról az áruról van szó.

Ennek ellenére az Amazon most bejelentette, hogy a jövőben a jogokkal rendelkező szerzők, illetve kiadók dönthetik el, hogy engedik-e a fogyasztóknak e funkció használatát, vagy nem. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a még kísérleti fázisban lévő text-to-speech technológia maga teljesen legális, mivel másolatot nem lehet vele készíteni, nem nyújt új, származtatott terméket, s nem minősül előadásnak sem.

Azóta történt

Előzmények