A Discovery találta ki az e-könyvet?

Szabadalombitorlási pert indított az Amazon.com ellen a Discovery Communications. A többek között a Discovery Channel és az Animal Planet tévécsatornákat üzemeltető médiavállalat azt állítja, hogy online kereskedőóriás elektronikus könyves biznisze – beleértve az e-bookokat árusító webboltot és a Kindle olvasókat – sérti a cég egyik, 2007 végén megadott szabadalmát.

Hirdetés

A beadványból kiderül, hogy a Discovery alapítója, John S. Hendricks két kollégájával együtt „Elektronikus könyvek biztonsági és jogvédelmi rendszere” címen már 1999-ben benyújtotta szabadalmi kérelmét egy olyan elektronikus könyvterjesztési modellre, amely lényegében azonos az Amazon által megvalósított – internetes webboltra és hordozható e-könyv-olvasóra épülő – megoldással. A dokumentum arról tanúskodik, hogy a médiacég aktív résztvevője, sőt egyik úttörője akart lenni e piacnak – hogy végül miért nem lépett ebbe az irányba, nem tudni.

A per megindításának ténye azonban világossá teszi, hogy ma már bánják, hogy nem léptek időben, és most a lassan megítélt szabadalomra hivatkozva kártérítéssel, illetve az eladások utáni jogdíjjal remélnek vigasztalódni. Azt, hogy más e-book-gyártó – például a Sony – ellen terveznek-e hasonló pert indítani, egyelőre nem árulták el.

Az Amazon egyébként a nemrég bemutatott Kindle 2 kapcsán már támadások célpontjává vált. A könyvkiadók ugyanis szerzői jogi okokból kifogásolták, hogy az olvasó új generációjával a felhasználók fel is olvastathatják a könyveket, ami szerintük veszélyezteti a hangos könyvek piacát. A kritikákra válaszul az Amazon bejelentette, hogy a jövőben a jogokkal rendelkező szerzők, illetve kiadók dönthetik el, hogy engedik-e a fogyasztóknak e funkció használatát, vagy sem.

Azóta történt

Előzmények