Jeff Bezos távozik az Amazon ügyvezetői székéből

A jövőben az óriás igazgatótanácsának elnöke lesz Jeff Bezos, akinek ügyvezetői helyét Andy Jassy veszi át.

Tegnap számoltunk be róla, hogy az Amazon a világjárvány nehézségei ellenére elképesztően jó eredményeket ért el tavaly. Megemlítettük továbbá azt is, hogy Jeff Bezos távozik a cég ügyvezetői posztjáról.

Jeff Bezos egészen pontosan az idei harmadik negyedévben áll fel az ügyvezetői székből, és a jövőben az Amazon igazgatótanácsának elnöki tisztségét tölti majd be. Az új ügyvezető pedig az az Andy Jassy lesz, aki jelenleg az AWS ügyvezetője (mindez pedig azért érdekes, mert sok szakértő épp mostanában mutatott rá, hogy a tech szektor egyik üzleti húzóerejét a felhős ágazat jelenti, az ott sikeres ügyvezetők pedig sorra kapják a nagy lehetőségeket).

Bezos egy levélben elmondta, hogy az Amazon ügyvezetőjének lenni mély felelősség, és egyben kimerítő is, ezért nehéz másra figyelmet fordítania. Az igazgatótanács elnökeként a fontos ügyekben továbbra is részt vesz majd, de marad majd ideje és energiája a Day 1 Fund, Bezos Earth Fund és Blue Origin projektekkel, valamint egyéb hobbikkal foglalkozni.

Bezos egészen pontosan 1994 óta volt az Amazon ügyvezetője, vagyis mióta megalapította a vállalatot. A világ második (aktuális árfolyamoktól függően első) leggazdagabb embere egy kereskedőből és online könyvesboltból a világ egyik legmeghatározóbb technológiai óriását építette fel. Bezos vagyona nagyjából 180 milliárd dollár a becslések szerint.

Az Amazon ma nem csak az internetes kereskedelem egyik domináns szereplője, de az AWS révén a modern web infrastruktúrájának gerince is, a Prime szolgáltatásokkal pedig egész birodalmat épített ki. Az Echo és Kindle termékvonalakkal a hardverpiacról sem hiányzik, az utóbbi időben pedig a zöldségboltok és a gyógyszeripar piacára is betört, többek között.

Az 1,7 billió dolláros cégóriás napi ügyeibe a jövőben kevésbé lesz bevonva Bezos, ezeket a feladatokat Andy Jassy veszi át. Jassy 1997-ben csatlakozott a céghez, és az AWS-részleget annak 2003-as alapítása óta vezette, annak ügyvezetője 2016-ban lett. Több szakértő szerint árulkodó, hogy a felhős ágazat vezetőjét nevezik ki ügyvezetőnek. Az Amazon számára a felhő az egyik legmeghatározóbb piac, olyannyira, hogy amikor az AWS szolgáltatáskieséssel küzd, az gyakorlatilag az internetes világ egy részét is elérhetetlenné teszi.

Azóta történt

Előzmények