Versenyellenesnek tartják az Amazon doménvásárlási szándékát

A hagyományos könyvkiadókkal és -kereskedőkkel a népszerűsége miatt már évek óta éles küzdelmet folytató vállalkozás, a világ vezető online könyvkereskedője, az Amazon újra felbőszítette a kiadókat, amikor kiderült, hogy a doménvásárlás új lehetőségével élve azt tervezik, hogy a könyv- és médiaszakmához kapcsolódó legfontosabb felső szintű domének (TLD – top-level domain: ez a böngészőkben megjelenő webcímeknél a tartományt jelző rész, amit a pont után olvasunk, pl.: .com) szinte mindegyikét meg fogják szerezni – számolt be a felzúdulásról a The Wall Street Journal.

Az amerikai lap információi szerint az Amazon tervezi, hogy megveszik például a .book, a .author, a .app, a .wow és a .movie domének használati jogát, de állítólag összesen több tucat végződést kinéztek már maguknak.

E lépésnek természetesen nem örülnek a konkurens nagy kiadók, illetve terjesztők, mint például a neves Barnes & Noble, mivel úgy vélik, hogy az Amazon akciójával gyakorlatilag megöli a versenyt az iparágban. Az egyik kiadói szövetség elnöke levélben fordult a doménnevek felügyeletét ellátó nonprofit, amerikai székhelyű szervezethez, az ICANN-höz (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), és leírta, hogy az ilyen típusú általános domének magánkézbe adása egyértelműen versenyellenes, mivel szinte határtalan lehetőségeket biztosít visszaélésekre.

Az Amazon azzal érvel terve mellett, hogy a domének megszerzése még nem vezet monopóliumhoz az érintett piacokon, őket csak az a szándék vezeti, hogy ápolják a cég brandjét, illetve magasabb szinten szolgálhassák ki vásárlóikat. Stacey King, a vállalat jogtanácsosa szerint: ha a widget.com domén használata nem vezetett monopóliumhoz, akkor a .widget tulajdonlása sem fog.

Előzmények