A kiadói ipar most a közvetlen letöltést kínáló oldalakat támadja

A kiadói ipar és az ingyenes tartalmakat kedvelő letöltők, felhasználók közötti küzdelemben a torrentoldalak elleni, folyamatosan zajló harcok mellett újabb front látszik megerősödni. Az eddig is tapasztalható támadások után koncentrált akciók indultak el a közelmúltban a közvetlen letöltést kínáló oldalak – mint például a RapidShare, a Megaupload stb. – ellen is.

A kampányt láthatólag egy statisztika közzététele nyitotta meg a múlt héten, amelyben a MarkMonitor nevű elemzőcég azt állapította meg módszertanilag vitatott tanulmányában, hogy az igazán nagy netes forgalmakat nem a torrentoldalak generálják, hanem a filmeket és zenéket direkt, közvetlen módon kínáló tárhelyek: a legnagyobbakat nézve (rapidshare.com, megavideo.com, megaupload.com) ez évente 21 milliárd oldalletöltést jelent (ezért is érte kritika a közleményt, mivel nem azt nézték meg, hogy hány „darab” tartalom letöltéséről van szó, hanem látogatottságot mértek). A bírálók még több ponton nehezményezték a sommás megállapításokat, de az amerikai kiadói szövetség (MPAA) üdvözölte az eredményeket, és újra felhívták arra a figyelmet, hogy a kalózkodás milliárdos károkat okoz, emellett számtalan munkahelyet veszélyeztet.

Ezzel párhuzamosan egyrészt folytatódtak a talán legismertebb ilyen oldal, a RapidShare elleni eljárások, de célpontba került a MegaUpload is, akiket az MPAA mellett a másik nagy amerikai szövetség, a RIAA is megtámadott. Az oldalak képviselői azzal védekeznek, hogy felhasználási szabályzatuk tiltja az illegális tartalommegosztást, de ennek ellenére azt tapasztalják, hogy a defenzívába szoruló szolgáltatók időnként korlátozzák a szolgáltatásaikhoz való hozzáférést, vagyis lassítják a forgalmat. Legutóbb a MegaVideo jelentette be, hogy a francia Orange szolgáltató él ezzel az eszközzel.

A vita már régi, és a frontvonalak állandóak. A kiadói szövetségek elvárják és üdvözlik a szolgáltatói beavatkozást, a szolgáltatók a legtöbbször a forgalom optimalizálásával magyarázzák lépéseiket, az érintett oldalak pedig hátrányos megkülönböztetésnek érzik az intézkedéseket. De míg eddig főként a torrentoldalak számítottak alanynak, a mostani akció szerint az – egyébként legális tartalmakat is kínáló – direktletöltő honlapok is célkeresztbe kerültek.

Azóta történt

Előzmények