Superbox: az internetből is zene folyik

Magyarországon a digitális zeneértékesítés mindeddig képtelen volt kinőni a gyerekcipőjét. Annak ellenére így van ez, hogy az Origo hét évvel ezelőtt úttörőként elindított – majd néhány évnyi vegetálás után érdeklődés hiányában bezárt – internetes áruháza messze nem elszigetelt kísérlet volt a hazai piacon: több fizetős zeneszolgáltatás indult azóta is, és ezek közül néhány még ma is működik.

Az áttörés azonban mindeddig elmaradt, e legális zeneértékesítési csatornákat a fogyasztók általában alig ismerik. Jól illusztrálja ezt, hogy amikor március elején beszámoltunk az egyik ilyen, a Songo bezárásról – és ennek kapcsán ismertettük a cég vezetőjének a zeneértékesítés halálát előre vetítő vízióját –, az olvasók jó része számára nem az volt a hír, hogy az üzlet lehúzza a rolót, hanem az, hogy egyáltalán létezett.

Hirdetés

Töretlen optimizmus

Az elmúlt évek kudarcai és a pesszimista jóslatok ellenére az idei év az optimista kezdeményezések jegyében indult. A Vodafone nemrég számolt be nagyra látó zeneáruházi terveiről lapunknak, tegnap pedig az egyebek mellett a Depo.hu és a Terminal.hu oldalakat üzemeltető Hírek Média Kft. jelentette be, hogy egy, a hazai piacon eddig ismeretlen modellt meghonosító szolgáltatással jelentkezik Superbox néven. Lapunk úgy tudja: hamarosan egy másik, nagyobb szereplő is belép majd a piacra.

A napokban elstartolt Superbox kínálatában jelenleg a Universal Music portfóliójának több mint 300 ezer dala található meg mintegy 3500 előadótól. A szolgáltatás újdonsága az, hogy a zeneszámokat nem letölthető formában, hanem adatfolyamként „közvetítve” (streaming) nyújtja a felhasználóknak, előfizetési díj fejében. E megoldás természetéből fakad, hogy a zenehallgatás folyamatos internetkapcsolatot igényel, ezért csak internetképes eszközökön működik.

Sőt, egyelőre kizárólag asztali számítógépeken, illetve notebookokon, a kliens ugyanis csak desktop operációs rendszerekre (Windows, Mac OS X, Linux) érhető el, annak ellenére is, hogy az alapját adó Adobe AIR más platformokon, többek között Androidon és iOS-on is fut. A Hírek Média azonban bizakodó: egy, a cég megbízására készül felmérés szerint a 18-24 évesek 38 százaléka leggyakrabban PC-n hallgat zenét, de az idősebbek negyede-ötöde is ezt a platformot preferálja. A többiek, a többség egyelőre kimarad a jóból.

Lapunk kérdésére a vállalkozás elmondta: a terveik között szerepel a kliens elkészítése mobilplatformokra is, de ez csak később várható. „Magyarországon a streamingszolgáltatás használatára is alkalmas mobilinternet-előfizetések száma elenyésző, ugyanez elmondható az okostelefonok piaci részesedéséről. Ez az arány természetesen folyamatosan nő (sőt, jelenleg a világon szinte a legnagyobb iramban), így ezzel párhuzamosan szeretnénk mobilmegoldást kínálni mi is új szolgáltatásunkhoz, akár opcionális offline módon” – magyarázta Fialka Krisztina, a Hírek Média illetékes képviselője.

A cél: százezer előfizető

A szolgáltatás előfizetési díja 30 napra, bankkártyás fizetéssel 790 forint, 90 napra 1990 forint, 180 napra pedig 3890 forint. Egy előfizetéssel a felhasználók bárhol használhatják a Superboxot, az alkalmazást több gépre is telepíthetik. Azok számára, akik ki szeretnék próbálni a hazai piacon új modellt alkalmazó szolgáltatást, egy ingyenes változatot is elérhetővé tettek. A Superbox.hu oldalról ingyenesen elérhető FreeBox az összes funkciót tudja, viszont a fizetős verzióval szemben az egyes számoknak csak egy-egy részletét engedi lejátszani. Az oldal lehetőséget ad lejátszási listák, toplisták összeállítására, és felkínál „rádióhallgatási” lehetőséget is. A dalok, listák megoszthatók más, regisztrált tagokkal is.

A Superbox meglehetősen optimista tervekkel indul: Fialka elmondása szerint 100 ezer előfizetővel lennének elégedettek. Összehasonlításul: a kétségtelenül szűkebb közönséget megcélzó, csak a szolgáltató ügyfelei számára elérhető Vodafone Zenetár és UPC Music nagyságrendileg körülbelül tizedennyi előfizetőt tudott toborozni ezidáig.

A Hírek Média tárgyal több kiadóval az elérhető repertoárt bővítéséről, ezzel kapcsolatban azonban további részletekkel most még nem tudtak szolgálni.

Azóta történt

  • Felmérés a digitális zenehallgatásról

    A Nielsen vizsgálata már megpróbál a HADOPI-rendszer eredményességére is következtetni.

  • Online zeneáruházat indít a Hungaroton

    Májusban nyit a Hungaroton Music Store, aminek köszönhetően a kiadó digitális repertoárja Magyarországon is elérhetővé válik.

  • Elindult a Google Music Beta

    A szolgáltatás tesztüzemben működik: se zenebolt nincs még mögötte, se az elvárható funkciókat nem kínálja. A cég szerint törvényes módon csak ilyen óvatosan lehet elindulni.

  • Elindult a Hungaroton online zeneboltja

    Az áruházban másolásvédelem nélkül vásárolhatók meg a dalok, mégis fura korlátozások szerepelnek a felhasználási feltételekben.

Előzmények