AI-hívórobot kampányol a politikusoknak, felfordulhat az egész világ

A világ első AI-alapú, politikai kampánytelefonálója az Ashley. Már aktívan használják az USA-ban.

Régóta mondják, hogy az AI nagy áttöréseket hoz és felforgatja a társadalmat. Ennek kezdjük itt-ott élő példáját látni néhány gyakorlaton keresztül. Ilyen a következő is: a Kongresszusba pályázó Shamaine Daniels demokrata amerikai politikus már AI-alapú hívórobotot használ a kampánya során.

Az Ashley nevű robottelefonáló válaszait nem írják meg vagy veszik fel előre. Más demokraták is használják majd, és ez az első ilyen generatív AI-alapú megoldás. Nagy előnye, hogy egy időben végtelen számú testreszabott beszélgetést tud folytatni más-más emberekkel.

Míg egyesek szerint az új eszköz magas minőségű párbeszédeket tesz lehetővé gigantikus méretekben, addig mások szerint nem elég a sok deepfake videó és kép, amit az AI gyárt, már így is terjesztik majd a tévinformációt a megosztott világban. Az viszont tény, hogy az AI a politikai kampányokban új korszakot nyit.

Az Ashley már több ezer szavazót hívott fel Daniels nevében egyébként, és elemzi a szavazók profiljait, hogy testreszabott beszélgetést folytasson az érintettek által favorizált kérdésekben. A robot ráadásul mindig dolgozik, mindenre emlékszik és nem háborodik fel, ha rácsapják a telefont.

Elemzők szerint robbanásszerűen terjed majd el ez a trend. Egyelőre napi több tízezer hívást indítanak majd, de hamarosan napi több milliót terveznek.

A hívórobot egyébként több mint 20 nyelvet beszél anyanyelvi szinten, és olyan lehetőségeket ígér, amelyek révén jobban megérthetőek vagy éppen meggyőzetőek a szavazók.

A trend miatt aggódik maga az OpenAI vezetője is: Sam Altman még májusban jelezte, ideges, amiért az AI képes a választást befolyásolni az egy az egyben folytatott, interaktív tévinformálással. Márpedig az internetről kiokosodott AI igen meggyőző és valóságos hatást kelt, sokan döntenek úgy, hogy összeházasodnak egy AI-alapú chatbottal, mert szerelembe estek.

Az Ashley mögött álló londoni Civox egyelőre nem akar kockázati tőkét bevonni, a profit helyett most még az etikán van a hangsúly. Van is egy bizottság, ami bármilyen aggasztó dolgot nyilvánosságra hozhat. Az Ashley-nek pedig direkt robothangot adtak, és jelzik: AI beszélget. A robot több mint 20 eltérő AI-modellt használ.

Az AI effajta használatát jelenleg alig szabályozzák. Ennek szükségességét a Civox is hangsúlyozza, mivel a technológiával könnyű tévinformációt terjeszteni, más cégek pedig valószínűleg embert utánzó hangot adnak majd az ilyen rendszereknek. A cég vezetője szerint innen csak egy gondolat, máris olyan jövőben vagyunk, ami csak sci-fikben létezett – ezért a kormányoknak ideje figyelniük.

Azóta történt

Előzmények