Ügyvédje szerint csalt az ügyész az Aaron Schwartz elleni eljárás során

Úgy tűnik, a világszerte ismert hacker, az információszabadság elkötelezett híveként ismert Aaron Schwartz ügye a fiatal informatikus halála után sem záródott le, ugyanis ügyvédje, aki a számítógépes csalás miatt vád alá helyezett Schwartzot képviselte, panaszt nyújtott be az Igazságügyi Minisztériumhoz (Department of Justice – DOJ), melyben azt állítja, hogy az ügyész hivatali kötelezettségszegéseket követett el annak érdekében, hogy bizonyíthassa a vádlott bűnösségét.

Elliot R. Peters a DOJ-nak a jogászai hivatali visszaéléseivel foglalkozó osztályát kereste meg, és beadványát még január 28-án megírta, ám azt csak most publikálta a Huffington Post. Az ügyvéd azt állítja panaszában, hogy Stephen Heymann döntő fontosságú bizonyítékot tartott vissza, illetve a vádalku során tisztességtelenül viselkedett.

A Schwartz ellen indított eljárásról már korábban is sokan megírták, hogy egy koncepciós per jegyeit hordozza – Aaron életéről, illetve az ellene indított eljárás alaptalanságáról a legjobb magyar nyelvű írást Stef tette közzé a BuheraBlogon.

Bizonyíték-visszatartás és nyomásgyakorlás

A hacker ügyvédje a panaszlevélben azt állítja, hogy Heymann egy kulcsfontosságú e-mailt csak akkor, egy meghallgatás után hozott nyilvánosságra, amikor az már használhatatlan volt. Ebből a levélből az ügyvéd állítása szerint kiderül, hogy a titkosszolgálat már az előtt megfigyelte Schwartz elektronikus eszközeit – pontosabban szoftveresen átvették az irányítást fölöttük -, hogy erre megkapták volna a bírósági engedélyt. Az érintett tanúk ezek szerint hamisan vallottak arról, hogy mikor kezdték a megfigyelést, az ügyész pedig vétséget követett el a bíróság félrevezetésével, azzal, hogy elhallgatott előle egy fontos tényt.

Peters másik állítása szerint Heymann tisztességtelenül gyakorolt nyomást Schwartzra a vádalku során, ugyanis azt mondta neki, hogy ha bűnösnek vallja magát, megússza 4-6 hónap börtönnel, ám ha ragaszkodik a rendes tárgyaláshoz, akkor több mint hét évet fog kapni. Az ügyvéd véleménye szerint a büntetlen előéletű, 26 éves hackert egy ilyen fenyegetés természetesen megtörte, és ezt az ügyész gátlástalansága és tisztességtelensége okozta.

Tegnap zajlott le egyébként Aaron Schwartz búcsúztatása, ahol a szakember munkatársa az MIT-nél, Taren Stinebrickner-Kauffman megemlékezésében kifejezte elkeseredettségét, mivel úgy látja, hogy az ügyben komolyan érintett és a jelek szerint nem túl fényes szerepet betöltő MIT még zajló belső vizsgálata nem az igazság felderítését szolgálja, hanem fő céljuk, hogy az oktatási intézmény hírnevét a hibák elsikálásával megőrizzék.

Azóta történt

  • Aaron Schwartz utolsó ajándéka

    A januárban elhunyt hacker munkája különösen fontosnak tűnik az Edward Snowden által kirobbantott botrány fényében.

Előzmények