A te fotód is bekerülhet a Google Earthbe!

A keresőcég mind népszerűbb szolgáltatása a kor szavának engedve új irányba nyitott: olyan képtárakból kerülhetnek fel fotók a Google Earthbe, melyeket nem profik, hanem a felhasználók töltenek fel tartalommal. A történelmi térképek és az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) műholdas képeinek beépítése után most a Google lehetővé teszi, hogy virtuális földgömbjén az egyes tájakról, településekről, épületekről készült amatőr fényképek is bekerülhessenek az adatbázisba.



Az amerikai cég a Geograhpic Web szolgáltatás keretében a Google Earth Community mellett megállapodott a Panoramio nevű vállalkozással és a Wikipediával is, hogy anyagaikból válogathatnak, s a megfelelő minőségű fotók megjelennek a világtérképen az új eszköztár segítségével. A spanyol baráti társaság által indított Panoramio (melynek magyar felülete Fábián Zsuzsanna munkája) oldaláról is letölthető frissítés alkalmazása után láthatjuk, hogy a megjelenítés hasonló az eddigiekhez: az eszköztár bekapcsolása után bélyegképek jelzik, hogy az adott földrajzi helyhez tartozik kép vagy esetleg egy szócikk a Wikipediából, s a felugró ablakban tekinthetjük meg ezeket. Természetesen itt is szerepel egy link, amelyik a forrásoldalra visz el, ott lehet például a teljes méretű képet elérni.



A Panoramio images kapcsolót bejelölve már jó néhány magyarországi fotót találhatunk, ezek közül többet Magyarországra látogató külföldiek készítettek. Érdekesség, hogy a Wikipediából a szerkesztők Szergej Duhanyin két, orosz nyelvű képaláírással ellátott budapesti képét választották az angol nyelvű Hungary szócikk mellé – a Várat ábrázoló kép aláírása ráadásul elnöki rezidenciaként mutatja be az épületet.



 

Azóta történt

Előzmények