Exkluzív műholdfelvételek a Google Earthön


A Gibraltári-szoros

Alighogy megjelent a folyamatosan bővülő Google Earth újabb szolgáltatása, a történelmi térképek, máris itt a következő: az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) bővítette műholdas képeivel a program adatbázisát.

Az új képek elérése egyszerű: a Featured Content menüben csak be kell jelölni a European Space Agency kapcsolóját, s máris megjelennek a földgömbön a kék ikonok, melyek a felvételeket jelzik. Jelen pillanatban körülbelül 130 fényképet találhatunk az adatbázisban, melyek különleges természeti jelenségekről vagy érdekes emberi építményekről készültek.

Az ikonra kattintva egy információs ablak jelenik meg, melyen egy előnézeti képet láthatunk, alatta pedig egyéb hasznos információk, tények, számadatok, tudományos magyarázatok és elméletek is találhatóak. A képre kattintva az ESA honlapjára jutunk, ahol a teljes szöveges információt és – ami sokkal lényegesebb – a műholdfelvételek jobb minőségű változatát nézhetjük meg – egy kisebb méretű, képernyőre optimalizált, .jpeg verziójút, illetve egy nyomtatási minőségű, .tif változatot.


Pakisztáni homokvihar

A Google Earth igazgatója, John Hanke nyilatkozta az új szolgáltatásról: „Büszkék vagyunk, hogy az Európai Űrkutatási Ügynökség a Google Earthöt veszi igénybe, hogy ilyen lenyűgöző anyagot mutasson be bolygónkról. Ez egy újabb fontos lépés annak érdekében, hogy segítségünkkel az emberek világszerte jobban megértsék és megismerjék környezetüket.”

Az együttműködéssel elégedett az ESA Földet megfigyelő programjainak igazgatója, Dr. Volker Liebig is: „Kiváló lehetőség számunkra, hogy a Google Earth segítségével felkelthetjük az emberek érdeklődését a Föld megfigyelése, a környezetvédelem és az űrkutatási technológiák iránt. A képgyűjteményt úgy válogattuk ki, hogy lehetővé tegye a Google Earth felhasználói számára, hogy madártávlatból fedezhessék fel bolygónkat, egyaránt megismerhessék lenyűgöző és sebezhető pontjait.”


Jéghegy ütközik a Drygalski jégnyelvnek

A fellelhető képanyagot az ESA Envisat program ERS és Proba elnevezésű műholdjai adják, amelyek a valaha létrehozott legnagyobb környezetvédelmi műholdprogram alapelemei. A 2002-ben indított ESA Envisat három képalkotó szenzort használ, az Advanced Synthetic Aperture Radart (ASAR), a közepes felbontású képalkotó spektrométert (Medium Resolution Imaging Spectrometer – MERIS) és az Advanced Along-Track Scanning Radiometert (AATSR).

Az ASAR radar használatával térképezi fel a földfelszínt, rajzolja ki az áramlatokat, figyeli a föld változásait és az élet különböző fajtáit, valamint méri ezek elterjedtségét. A MERIS a bolygó felszínéről és a felhőkről gyűjt felvételeket, megörökítve a látható fény tartományán kívül a spektrum infravörös részét is. Az AATSR szenzor a föld és az óceán felszínét vizsgálja, méri a víz hőmérsékletét, felfedezi a forró pontokat, amilyenek például az erdőtüzek, valamint feltérképezi a vegetáció kiterjedését a különböző területeken.

Azóta történt

Előzmények