A remény éve: 2004

Jobbnak vagy rosszabbnak bizonyult a vártnál a 2003-as év; nagyobb reményekkel néz-e 2004 elé, mint amilyenekkel az idei évet várta; illetve lát-e az ágazat horizontján valamilyen újabb nagy technológiai áttörést a közeljövőben? Ezekkel a kérdésekkel fordult a Financial Times a telekommunikációs szektor több vezetőjéhez.

Bár saját vállalata idén is hatszázalékos növekedést tudott felmutatni az iparág egészétől csak a következő évre vár hasonló adatot, mintegy hétszázalékos gyarapodást Bernard Charlés, a gyártásautomatizálási szoftverekkel foglalkozó Dassault Systemes vezérigazgatója. Úgy véli, 2004 átmeneti időszak lesz a két számjegyű növekedés visszatéréséhez. Egyértelműen jobbnak tartja a vártnál az iparág idei évben elért eredményeit az online komputerforgalmazás vezető cége, a Dell első embere, Michael Dell. Tovább folytatódott a nyílt szabványok evolúciószerű térnyerése és több sikeres próbálkozás is történt a nagy teljesítményű komputerrendszerek bevezetése terén -- teszi hozzá. Ígéretessé teszik a jövőt, hogy még mindig van lehetőség az internet bővítésére, ami eszközöket igényel, továbbá erős kereslet várható a nagy teljesítményű számítástechnikai berendezések iránt és a nemzetközi piacon szép növekedési kilátásokat mutatnak a szolgáltatások is. Bár sokan azt jósolják, hogy a webszolgáltatások robbanásszerű terjedése lesz az iparág következő nagy dobása, a Dell a napi értékesítésre koncentrál. A nyílt forráskódú rendszerek látványosan terjednek majd a következő évben.

Idén már növelni tudta alkalmazottai létszámát az online hirdetéssel és marketinggel foglalkozó DoubleClick, nyilatkozta Kevin Ryan, a vállalkozás vezérigazgatója. A folyó negyedévtől kezdve minden piacon javulnak az értékesítési lehetőségek: Európában elfogadhatóan, az Egyesült Államokban és Japánban számottevően, Kínában robbanásszerűen. Az online-reklámpiacot segíti, hogy egyre több ember internetezik, egyre többen vásárolnak a világhálón át, azaz ez a médium egyre jelentősebb befolyást gyakorol a fogyasztókra. A következő évekre egyenletes növekedést vár a szakember -- azaz nem olyan üteműt, mint a .com-boom idején --, minthogy az elmúlt időszakban sok vállalat elhalasztotta it-beruházásait, amit pótolniuk kell.

A következő évben elnökválasztások lesznek az USA-ban, ami arra sarkallja a hatalmon lévőket, hogy minél jobb gazdasági eredményeket mutassanak fel. Ez jót tehet az informatikai iparnak, véli Gerry Cohen, az üzleti intelligencia szakterületére specializálódott Information Builders társalapítója és vezérigazgatója. A menedzser az úgynevezett grid computing és a webszolgáltatások terjedésében lát olyan fejleményeket, amelyek nagyot lendíthetnek az iparágon.

A mobiltávközlésben 2003 volt a harmadik azoknak az egymást követő éveknek a sorában, amikor az iparág zsugorodott. Idén azonban már megjelentek a fordulat jelei: az operátorok jobb pénzügyi helyzetbe kerültek és megkezdték az átállást a harmadik generációs (3G) rendszerekre -- állítja Sari Baldauf, a mobiltávközlési rendszereket szállító Nokia Networks elnöke. A beszédátvitelben olyan országokban van még nagy fejlődési lehetőség, mint Brazília, India és Oroszország, feltéve hogy sikerül az ottani lakosság pénztárcájához igazítani a szolgáltatás igénybevételének árát. A szakember 2004-től 2003-hoz hasonló eredményeket vár.

Informatikai tanácsadók szerint 2005 lehet a 3G áttörésének éve. 2004 karácsonya kritikus lesz abból a szempontból, hogy mennyi 3G-s telefont sikerül eladni. Az operátorok egyetértenek a tanácsadókkal abban, hogy e váltást követően gyorsan megjelenhet a piacon a másodpercenként 14 megabit adatátvitelt biztosító 3,5G-s technológia.

Azóta történt