IHM-pályázat informatikai fejlesztésre

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pályázatot hirdetett „Helyi közösségek gazdasági versenyképességét és a lakosság életkörülményeit javító önkormányzati informatikai fejlesztések támogatása” címmel. A 400 milliós pályázati keretösszegből hátrányosabb helyzetű helyi közösségek (önkormányzatok, önkormányzati társulások) pályázhatnak informatikai megoldások megvalósításához szükséges eszközökre. Pályázni egyszeri, vissza nem térítendő támogatásra lehet, legfeljebb 30 millió forintnyi értékben, a kötelező önrész az elnyerni kívánt támogatás egyharmadával megegyező összeg.

A benyújtott pályázatok — a helyi stratégiába illeszthetően — az alábbi célokat támogató informatikai projektekre vonatkozzanak:

  • A közösségi és kulturális tevékenység elősegítése Pl: helytörténeti gyűjtemények digitalizálása
  • Vonzó környezet teremtése az új és már működő vállalkozások számára Pl: településmarketing-megoldások
  • Helyi távoktatás, távtanulás segítése
  • Az esélyegyenlőséget támogató online szolgáltatások biztosítása, különös tekintettel a romák, a fogyatékosok és idősek számára nyújtott szolgáltatásokra.

Fontos szempontként fogalmazódik meg a kiírásban, hogy az informatikai megoldások segítsék a gazdasági versenyképesség és a lakosok életminőségének javítását. Mindez illeszkedjen egy nagyobb egységhez, a központi, átfogó információs stratégiához, de a kezdeményezés végső célja az adott régió vagy település kiemelkedése legyen. A projektek nem fedhetik le az IHM más pályázataiban meghirdetett célokat. Például önkormányzat hivatali működését segítő megoldások, az online hivatali ügyintézést támogató rendszerek, közösségi internetelérési helyek létrehozása nem támogatható ebből a forrásból.

A pályázattal az alábbi szakmai anyagokat kell benyújtani:

  • Középtávú (3-5 éves) informatikai fejlesztési koncepció
  • Projektterv (beleértve a költségtervet);
  • Megvalósíthatósági tanulmány
  • A rendszerek jogtisztaságát igazoló dokumentumok

A benyújtási határidő: 2004. március 16-a, a fejlesztéseknek 2004. november 30-ig kell befejeződniük. Részletesebb ismertető az IHM weboldalán található.

Azóta történt

Előzmények