Kifizette köztartozásait az econet

Köztartozása utolsó részletét is kifizette az econet.hu Rt. A február közepi közgyűlésre készülő cég részvényárfolyama valósággal szárnyal: az elmúlt három hétben 44 százalékkal emelkedett.

A társaság még 2002-ben 119 millió forint tartozást halmozott fel, amelyet nehéz anyagi helyzete miatt az előírt határidőre képtelen volt kifizetni. Az adóhatóság haladékot adott a tartozás kiegyenlítésére, oly módon, hogy május 31-éig csak 60 millió forintot kellett kifizetnie a társaságnak, a fennmaradó részt pedig tíz hónap alatt törleszthette. Az első részletet az econetben tulajdonosként is megjelent Kaptár Rt. hiteleiből törlesztette a tőzsdén jegyzett internetes társaság, az utolsót pedig most már saját erejéből fizette ki.

Valósággal szárnyakat kapott az elmúlt három hétben az econet-részvények árfolyama. A január elején még 52 forinton jegyzett papírokért tegnap már 82 forintot is fizettek. A drágulás vélhetőleg nem független a februári közgyűlés napirendi pontjai között szereplő fél-egymilliárd forintos tőkeemeléstől. Mint az a közgyűlésre készített igazgatósági beszámolóból (NAPI Gazdaság, 2004. január 22., 11. oldal) kiderült, a társaság az eddigiektől alapjaiban eltérő online szolgáltatás kialakítására készül, ami azonban jelentős szoftver- és hardverköltségei miatt tőkebevonást tesz szükségessé.

Egy ilyen mértékű tőkeemelés, amennyiben azt egy - vagy több, de összehangoltan cselekvő - befektető hajtja végre, automatikusan nyilvános vételi ajánlattételi kötelezettséget eredményezne. Az árfolyam emelkedésében a jelentős megbízás elnyerésének lehetősége és az ennek nyomán megugró eredmény mellett vélhetőleg szerepet játszhat a spekuláció is.

Azóta történt

Előzmények