A Novell győzött a szerzői jogi perben


Egy amerikai szövetségi bíróság pénteken, úgy tűnik, végre pontot tett két, hosszú ideje húzódó pernek a végére, melyben az SCO Group az IBM-et és a Novellt vádolta szabadalomsértéssel. Dale Kimball bíró 102 oldalas határozatában kimondta, hogy a Unix operációs rendszer jogtulajdonosa a Novell, s nem az SCO. („For the reasons stated above, the court concludes that Novell is the owner of the UNIX and UnixWare copyrights.”). A döntés valójában a Novell-lel szemben indított eljárás kapcsán született, mivel a bírók, logikusan, úgy gondolkodtak, hogy ha ez ügyben kiderül, hogy a Novell a jogtulajdonos, akkor a másik per jogalapja automatikusan megszűnik, s a szeptemberre kitűzött tárgyalást már meg sem kell tartani.

A támadást az SCO még 2003-ban indította, amikor azt állították, hogy az IBM az SCO birtokában lévő „ős-Unix” elemeit használta fel saját fejlesztéseihez, s így lopással jutott gazdasági előnyhöz. Nem sokkal ez után a Novell jelezte, hogy a SCO-nak semmi köze a Unixhoz, az mindig is a Novell tulajdona volt, s mindössze 5 százalékos jutalék fejében bízták rá annak idején az SCO-ra az értékesítés utáni pénzbeszedés feladatát. S habár az eredeti ügyek a hét végi döntéssel lezárultak, a Novell követelése, mely az elmaradt jutalékok és kártérítés fizetésére vonatkozik, megmarad. Az SCO viszont bejelentette, hogy mindenképpen fellebbezni fognak.

A pénteki hírre reagálva a Linux-közösség világszerte nagy örömmel üdvözölte az ítéletet. Legtöbbjük elmeditál azon, hogy vajon a tavalyi megegyezés a Microsoft és a Novell között nem azért született-e meg, mivel már jó ideje látszott, hogy a pert az SCO (akit, ahogy fogalmaznak, „a Microsoft pénzügyileg is támogatott” – értve ez alatt a kifizetett licencdíjakat; a Microsoft 16 millió, a Sun 10 millió dollárt költött erre) el fogja veszíteni.

Az ítélettel kapcsolatban megjelent elemzések: Pamela Jones írása linuxworld.com oldalán, a Groklaw összefoglalója (magyar fordításuk: sziszi.hu, illetve netacademia.net), valamint a desktoplinux.com elemzése.

Azóta történt

Előzmények