A mai új Google szolgáltatások: Literacy és Ajax API 1.0

A Google terjeszkedése feltartóztathatatlannak tűnik, alig telik el nap, hogy ne jelentenének be egy új szolgáltatást, egy új fejlesztést, egy új szerződést. Az elmúlt egy hét: megegyeztek egy spanyol egyetemmel könyvtáruk digitalizálásáról, mindenki számára hozzáférhetővé tették a Google Talk azonnali üzenetküldő szolgáltatást, megvásárolták a cég „születési helyét”, a legendás garázst, Nagy-Britanniában felpörgették a gyerekek körében folytatott promóciós hadjáratot, elindították a Universal Gadget projektet – s arról még nem is írtunk, hogy másodikán megnyitották palotaméretű New York-i irodájukat. Ezek után nem meglepő, hogy a jelenleg zajló Frankfurti Könyvvásárra is tartogatott valamit a világ összes könyvét digitalizálni szándékozó az amerikai keresőcég.

Szerdán Frankfurtban bejelentették, hogy elindították a Google Literacy elnevezésű oldalukat, mely egy helyen kínálja a tanároknak és az oktatási intézményeknek a könyv-, szakirodalom- és videokeresőt, a Google térképszolgáltatását, az (egyelőre még béta-verziójú) blogkeresőt, valamint a Google Groupsot (ez utóbbi új változatának egyébként tegnap óta érhető el a bétája). Nikesh Arora, a Google európai szervezetének alelnöke ünnepélyes bejelentésében elmondta, hogy vállalatuk az emberek információk utáni vágyát igyekszik kielégíteni, ennek köszönhető a cég megszületése és sikere egyaránt, s üzleti és humánus megfontolásokból is fontosnak tartják az oktatás támogatását, különösen az írástudatlanság elleni küzdelmet, hiszen az UNESCO adatai szerint a világon még jelenleg is egymilliárd 15 évesnél idősebb írni-olvasni nem tudó ember él. Remélik, az új honlap e harcban kiváló segédeszköz lesz.


 

Legnagyobb várakozással a videotárra tekintenek, s felszólítanak mindenkit, hogy a nemes cél érdekében lássák el tananyagokat tartalmazó filmekkel az adatbázist, mert bíznak a mozgóképekkel kombinált írástanítás sikerében. Az indiai Bollywood feliratozott filmjei már megtalálhatóak a kínálatban, csakúgy, mint egy New York-i nonprofit szervezet, a 826NYC anyagai. Az oldal az írástudatlanság ellen küzdő egyesületek, tanárok szerveződését is elő kívánja segíteni: a kapcsolatépítés megkönnyítésére a térképszolgáltatáson jelzik az ilyen kezdeményezések földrajzi helyét, s olvasmányok forrásainak linkjeit is közlik.

Ja, és még egy Google-újdonság. Tegnap óta elérhető a cég új fejlesztése, az AJAX Search API 1.0-ás béta-változata, melynek segítségével keresőfelületeket lehet integrálni a weboldalakba, így nem kell a keresés miatt elhagyni az éppen meglátogatott oldalt. Az Ajax technológiát használó szolgáltatás egyelőre nyolc találatot jelenít meg a felhasználó weboldalán, s a cég közlése szerint szponzorált linkeket fel fog dobni, de hirdetéseket egyelőre, a tesztfázisban még nem.


 

Azóta történt

Előzmények