A londoni robbantások után megbénultak a híroldalak

A legnépszerűbb brit híroldalak nehezen bírták a tegnapi – friss értesülések szerint 38 halálos áldozatot követelő – robbantássorozatot követően hírekre éhesen a világhálóra özönlő internetezők rohamát. A szerverek elérhetőségét monitorozó Netcraft adatai szerint a BBC a terrorcselekményt követő órákban kénytelen volt a főoldalon megjelenő képek mennyiségét csökkenteni, hogy mérsékelje a kiszolgálók terhelését. Ennek köszönhetően a site többnyire elérhető maradt, noha időszakonként voltak kimaradások, és lassan töltődött be az oldal. Nem bírták ugyanakkor a rohamot a Reuters szerverei. A hírügynökség weboldalán a támadást követő órákban hosszú ideig csupán egy hibaüzenet volt látható, amely a szerver túlterheltségéről tájékoztatott.

A robbantásokat követően jelentősen megnőtt az e-mailforgalom is. A MessageLabs adatai szerint – a spameket nem számolva – az átlagos 500 000-ről 1 millióra emelkedett az óránként elküldött elektronikus levelek száma.

Mindössze egy órával a merényletek után a nagy érdeklődésre számot tartó eseményből profitálni igyekvő domainspekulánsok is léptek: elsőként a london0707.com webcímet jegyezték be. Az oldal tulajdonosa nem a cím értékesítéséből, hanem az ott elhelyezett reklámokból kíván nyereséget húzni – írja beszámolójában a domainabc.hu. Ezt követően számos, a londoni eseményekkel összefüggésbe hozható domaint foglaltak le, köztük a londonattack.com, a londonjuly7th.com vagy a london707.com címeket.

Azóta történt

Előzmények