A kkv-kra és a partnerekre fókuszál itthon a Sun

Nem brillírozott – stagnáló árbevételt és csökkenő profitot jelentett – az elmúlt, június 30-án zárult üzleti évében a Sun Microsystems, a magyarországi leányvállalat mégis elégedett lehet. Itthon a forgalom 12, a nyereség pedig 27 százalékkal bővült, ami egyértelműen azt mutatja, hogy a tavaly lezajlott vezetői exodus nem viselte meg a céget.

Az idén elsősorban a kis- és középvállalatok felé történő határozott nyitással és a partnerhálózat bővítésével tervezi fenntartani a növekedést a Sun Microsystems Kft. – mondta el egy tegnapi sajtótájékoztatón Hernádi József vezérigazgató. A tavaly júliusban kinevezett vezető több fókuszterületet határozott meg az idei üzleti évre. Ilyen az x86-os szerverek piaca, ahol jelentősen szeretnék növelni részesedésüket, vagy a szolgáltatásorientált architektúrák (SOA) szegmense, amelyben áttörést és egy-két nagy projektet terveznek az üzleti évre. Ezek mellett szeretnék a személyazonosság-kezelési megoldásokat a pénzügyi után más szektorokban is felfuttatni, és a MySQL-re, a vékony kliensekre és a desktopvirtualizációra is építenek.

A kkv-k felé történő nyitásban kulcsszerepe van a partnerhálózat bővítésének, e célcsoport eléréséhez ugyanis új partnerekre is szükség van. Amint azt Strausz János partnerkapcsolati igazgató elmondta: ma a hazai leányvállalatnál a forgalom 36 százaléka származik indirekt értékesítésből, de ezt az arányt két éven belül 50 százalékra akarják feltornászni. E célt többek között a partnerprogram továbbfejlesztésével: a visszatérítések mellett további ösztönzők bevezetésével és képzések indításával remélik elérni.

Azóta történt

  • Nem találja a helyét a Sun

    Gyengék az első negyedéves számok, a szakértők hiányolják a hosszú távú stratégiát.

  • Valaki rázza fel a Sunt!

    Radikális lépésekre van szükség a vállalat talpra állításához – ezt állítják a szakértők. A fájdalmas költségcsökkentéstől a cégeladásig sok minden szerepel a javaslatok között.

  • Hatezer dolgozót tesz lapátra a Sun

    Minimum ezt várta a piac a vállalattól. Átszervezik a szoftverrészleget is. A cégeladás egyelőre nincs napirenden.

  • Van új a Nap alatt: erősít és felhősít a Sun

    Nyáron két cloud computing szolgáltatása startol el, itthon az x86-os szerverpiacból hasítana magának nagyobb szeletet a Sun Microsystems.

Előzmények

  • Rekordévet zárt a magyar Sun-leány

    A régióban általában jó teljesítményt nyújtott a cég az üzleti évben, nem úgy, mint Észak-Amerikában.

  • Java-versenyt hirdet a Ricoh és a Sun

    A negyedszer megrendezendő Ricoh & Java versenyre most először magyar egyetemi és főiskolai hallgatók is jelentkezhetnek.

  • Jön a MySQL 5.1

    A nyílt forrású adatbázis-kezelővel kapcsolatban több fejlesztést is bejelentett a Sun.

  • Szereti a Sunt az OTP

    Az OTP Pénztárszolgáltatónál tavaly építettek ki egy Oracle adatbázist használó szoftvereket kiszolgáló rendszert.