Nem találja a helyét a Sun

Várakozáson alul teljesített idei első üzleti negyedévében a Sun, és ezzel ismét felerősödtek a befektetők és az elemzők körében a vállalat hosszú távú kilátásai miatt aggódó hangok. Egyre többen gondolják úgy, hogy a piaci részesedését megtartani nem tudó szerver- és szoftvergyártó riválisainál jobban megszenvedi majd a globális gazdasági krízist. Nem véletlen, hogy a hétfőn publikált előzetes adatok hatására – a végleges negyedéves számokat csak egy hét múlva hozzák nyilvánosságra – több mint 8 százalékkal csökkent a részvényárfolyam.

A vállalat a szeptember 28-án véget ért negyedévben 2,95 és 3,05 milliárd dollár közötti árbevételt ért el, kevesebbet, mint a Wall Streeten várt 3,14 milliárd. A veszteség részvényenként 25 és 35 cent között lesz (ami összesen körülbelül 185-260 millió dollár), az egyszeri tételeket nem számolva 2-12 centes mínusz várható. A negyedév során a cég egy nagyobb goodwill-csökkenési leírást is kénytelen elkönyvelni, mégpedig a korábbi akvizíciók, elsősorban a 2005-ös, 4,1 milliárd dollár értékű StorageTek-felvásárlás kapcsán.

Amint az AP megjegyzi: a legtöbb elemző sovány eredményekre számított, de a vártnál is rosszabb számok felerősítették a Sun jövője miatt aggódó hangokat. „A katasztrófával számoló forgatókönyvnél valamivel jobb a helyzet, de nyugtalanítanak a hosszú távú kilátások, hogy mégis merre tart a Sun. Kérdéses, hogy mennyire életképesek hosszú távon, ahogy az is, hogy meg tudják-e őrizni függetlenségüket” – mondta a hírügynökségnek Rick Hanna, a Morningstar elemzője.

A Sunnak az a stratégiája, hogy nyílt forrású, ingyenes szoftvereket fejleszt és ad ki, hogy ezzel katalizálja a high-end szerverek és a kapcsolódó szolgáltatások iránti keresletet, egyelőre nem látszik elég gyümölcsözőnek. A vállalat a szerverpiacon folyamatosan veszít részesedéséből, és mind a felső, mind pedig a mainstream szegmensben igen kompetitív a piac. A céget ráadásul különösen érzékenyen érinti a pénzügyi szektor küszködése, mivel sok ügyfele van ebből a szegmensből.

Azóta történt

Előzmények

  • Európában az Acer lenyomta a HP-t

    Az IDC negyedéves számai szerint a tajvani cég a legnagyobb PC-gyártó a régiónkban, de óriási lendülettel kapaszkodik az Asus is.

  • Sokat keres a Google

    Az elmúlt negyedévben is erős volt a profitnövekedés. Kérdés, hogy a mostani gazdasági helyzet hogyan hat a hirdetési piacra.

  • Kellemes meglepetés az AMD-től

    Üzemi szinten nyereséges a régóta küszködő chipgyártó. Ilyen jó teljesítményre senki nem számított.

  • OpenSSO Enterprise a Suntól

    Magyarországon a BME Schönherz Kollégiumában használnak ilyen megoldást.