A DVB-H lesz az európai mobiltévé szabványa


Az Európai Bizottság szerdán támogatásáról biztosította a Nokia által támogatott szabványt mint a közös európai mobiltelevíziós szabványt.

A Bizottságnak a DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld) technológia melletti döntése leginkább a Qualcomm számára veszteség, ugyanis az amerikai vállalat a saját, MediaFLO nevű rendszerét szerette volna kontinentális szabvánnyá tenni. A Bizottság indoklásában – melyben elmondják, hogy továbbra is bátorítják ugyan a további fejlesztéseket a versenyszabadság égisze alatt, de ezt nyugodtan tekinthetjük formalitásnak – az szerepel, hogy a DVB-H látszik a legígéretesebb jövőbeli technológiának, amelyet az is bizonyít, hogy már 18 európai országban kezdték meg a tesztelését, emellett világszerte is mind népszerűbb. Az EU szakértői jövőre nagy robbanást várnak a mobilos televíziózás területén, hiszen a két nagy sportesemény (a pekingi olimpia és a futball-Európa-bajnokság) valószínűleg felpörgeti majd a piacot.

Viviane Reding, az EU távközlési biztosa a döntést kommentálva elmondta, hogy Európa nagy lehetőség kapujában áll, amelyet óriási hiba volna elmulasztani. Véleménye szerint a mobiltévézés óriási jövő előtt álló iparának lehet az Unió is a vezetője – ahogyan ez a GSM technológia esetében is történt –, de a késlekedés azt jelentheti, hogy a piacvezető szerepét a világ más régiói szerzik majd meg. Európának mindenesetre nagy esélye van most, mivel az oly sok területen élen járó Egyesült Államokban e területen nincs egységes szabvány.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények