A cégeknek nem kell a Vista és az IE7

A vállalatok – legalábbis az Egyesült Államokban – ragaszkodni látszanak az Internet Explorer 6-os verziójához és a Windows XP-hez, és egyáltalán nem sietnek e szoftverek frissítésével – derül ki a Forrester Research több mint 50 000 céges felhasználó megkérdezésével készített felméréséből. A piackutató tavaly havi rendszerességgel szondázta e kérdésben a usereket.

A válaszok szerint 2007 végén a vállalati felhasználóknak mindössze 30 százaléka használta a Microsoft böngészőjének legújabb, 7-es változatát, amely 2006 októberében jelent meg, és még abban az évben automatikus frissítésként is elérhetővé vált. „Sok kritikus vállalati alkalmazás még mindig nem kompatibilis az IE7-tel” – mondott egy okot Reedwan Iqbal, a piackutató egyik elemzője, aki szerint nem egyszerű legyűrnie a Microsoftnak a cégek közönyét az újabb verziók iránt.

2007 januárjában a böngésző régebbi és újabb változatát használók aránya 90:10 volt, ez változott 70:30-ra az év végére. Iqbal szerint azoknál a vállalatoknál, amelyek eddig nem váltottak, most már nem is éri meg bajlódni a migrációval, mert küszöbön áll az IE8 megjelenése. „Az IE7 nem volt egy mestermű. Megpróbáltak felzárkózni ahhoz, amit a Mozilla csinált, de csak kapkodtak” – mondta a szakértő a Computerworld-nek.

A Windowsok esetében is hasonló a helyzet: 2007 decemberében a vállalati felhasználóknak csupán 6,3 százaléka használt Vistát, miközben az XP részesedése 89,8 százalék volt. Bár az újabb operációs rendszer elterjedtsége a tavalyi év elején még csak 0,7 százalékos volt, a közel 6 százalékos térnyerést a Windows 2000 visszaszorításának köszönheti, az XP részaránya ugyanis gyakorlatilag változatlan maradt. Iqbal szerint nem elképzelhetetlen, hogy – ahogy a böngészőknél – a vállalatok egy része itt is megvárja a következő verziót. „Ma még korai lenne biztosat mondani, de mutatnak arra jelek, hogy a cégek várnak a Windows 7-ig” – mondta. Az e kódnéven fejlesztett új generációs Windows megjelenését általában 2009 végére, 2010 elejére várják.

Azóta történt

Előzmények