A britek azonosítót adnának a pornónézőknek

A kiskorúak védelmében vezetnék be a változtatást, amivel 10 évre visszamenő statisztikát is vezetnének a szexfilmek nézőiről. A dolog nem veszélytelen.

A brit kormány úgy vetne véget a kiskorúak pornófogyasztásának, hogy kizárólag olyan oldalakat engednének üzemelni, melyek a belépést életkor-ellenőrzéshez kötik. Ennek hiányában blokkolnák a pornóoldalak elérését.

Hatalmas adatbázis létrehozását jelentené ez a kezdeményezés, tökéletes célpontot szolgáltatva a hackereknek. A probléma súlyát csak növeli, hogy minden bizonnyal valamilyen bankkártyás hitelesítéshez társítják majd az igazolást, tehát a filmnézési szokások mellé pénzügyi adatok is társíthatók - írja a BoingBoing.

Az üggyel kapcsolatban az Open Rights Group részletes kritikát fogalmazott meg, erre reagálva a kormány a BSI biztonsági szabványtervezetét hozta fel, amit a kiskorúak webes tevékenységi lehetőségét hivatott keretek közé szorítani.

A szabvány egyedi azonosítók létrehozását javasolja, ez a jelen esetre vetítve a pornónézési igazolványszámot jelentene, ráadásul ez alapján 10 évig statisztikai okokból meg kellene őrizni az adatokat. Nem nehéz elképzelni, mekkora botrányt váltana ki, ha egy ilyen adatbázis nyilvánosságra kerülne. A problémát ráadásul nem oldaná meg, tekintve hogy a fiatalok egy proxy beiktatásával simán kikerülhetnék a védelmet.

Azóta történt

Előzmények