A jövő itt van: elindult az első 8K tévéadás

De még ne reménykedjünk: ez a technológia ma még olyan drága, hogy a felhasználók inkább csak kuriózumként juthatnak hozzá közösségi tereken.

A japán, a nemzetközi piacot megcélzó közszolgálati televízió, az NHK bejelentette, hogy megkezdik a világ első rendszeres, bár még tesztállapotban működő műholdas tv-adását 8K minőségben.

A „Super Hi-Vision” nevű tesztet hétfőn indították. Az adás természetesen még nem teljes 8K (azaz 7680 x 4320 pixel), csak a tartalom egy része érhető így el, a többit 4K-ban (3840 x 2160 pixel) lehet megnézni. De persze csak akkor, ha ehhez megfelelő vevőkészülék áll rendelkezésre. Márpedig ma még a hagyományos megjelenítéshez képest szinte élethűséget produkáló 4K nemrég még luxus kategória volt, ám ma már 200 ezer forint körül egy átlagos készülék beszerezhető, bár az igazán jó eszközök ennek akár a duplájába is kerülhetnek.

A japánok is a szokásos utat követik: válogatott, feltételezhetően igen népszerű tartalmakat sugároznak 8K-ban: helyi popsztár koncertjét, a londoni olimpia megnyitó ünnepségének összefoglalóját, illetve egy komolyzenei koncertet. Az adások délelőtt 10-től tartanak délután ötig.

De visszatérve a vevőkészülékek problémájára. 8K-s eszközök gyakorlatilag még nincsenek, illetve csak elvétve, és rettenetesen drágák – ez a jövő technológiája. Ezért az NHK egy marketingkampány keretében országszerte létrehoz olyan helyeket, ahol ezeket az adásokat közösségi szinten lehet megtekinteni az általuk biztosított készülékekkel – pl. a már korábban beharangozott módon a riói olimpia megnyitóját.

Igen, a technológia készen áll. De amíg a 4K nem lesz minden otthon számára elérhető megfizethető áron, addig ezt csak felkészülésnek nevezhetjük. De szívesen megnéznénk egy ilyet.

Előzmények