Itt az első működő, 3D nyomtatóval készült pisztoly

Egy évnyi fejlesztés után elkészült a világ első, 3D nyomtatón legyártható fegyvere, a Liberator névre keresztelt pisztoly, írta meg a Forbes. A Defense Distributed nevű nonprofit alapítvány – melynek célja, hogy mindenki számára ingyen elérhetővé tegye a 3D nyomtatókkal elkészíthető fegyverekkel kapcsolatos információkat, tervrajzokat – múlt hét végén jelentette be, hogy megvan az első működő prototípus. Akkor még csak néhány képet és technikai részletet közöltek róla, a hétvégén azonban egy videót is készítettek a fegyver elsütéséről.

A pisztoly 16 alkatrészből áll, ebből 15-öt nyomtattak egy Dimension SST 3D nyomtatón ABS műanyagból. Egyik alkatrésze azért készült fémből, hogy a Liberator megfeleljen annak az amerikai törvénynek, mely tiltja a fémdetektorokkal érzékelhetetlen fegyvereket. A Defense Distributed márciusban szövetségi licenszet is szerzett, így teljesen hivatalos fegyvergyártónak számít. A pisztoly elkészítéséhez használt nyomtató persze nem olcsó (eBayen 8-10 ezer dollártól lehet találni nem elnyűtt darabot), de a 3D nyomtatók ára egyre lejjebb megy, már 1200-1500 dollárért is hozzá lehet jutni egy-egy kisebb modellhez.

A Liberator fejlesztését európai és amerikai hatóságok, szakértők, valamint fegyverellenes aktivista csoportok egyaránt szoros figyelemmel kísérték. Victoria Baines, az Europol kiberbűnözés elleni központjának szakértője szerint a bűnözői csoportok a technológia megbízhatatlansága és kiforratlansága miatt egyelőre még a hagyományos fegyvereket fogják előnyben részesíteni, de ahogy telik az idő és egy megbízhatóbbá válik a gyártástechnológia, „lehetséges, hogy felmerülnek ilyen jellegű kockázatok”.

Wilsont nyilatkozata szerint nem izgatják túlságosan a lehetséges negatív következmények. „Egy olyan világot látok, melyben a technológia dönti el, mid lehet és mid nem, nem pedig a politikusok. Tudom, hogy ezzel az eszközzel ártani lehet másoknak, hiszen ez egy fegyver. Viszont nem gondolom, hogy ez elég ok arra, hogy ne csináljuk.”

A Defense Distributed ígéretéhez híven mindenki számára elérhetővé tette a Liberator rajzait a DEFCAD honlapon.

Azóta történt

Előzmények