Alig egy hónapot élt a szabad 3G Észak-Koreában

Az elszigetelt ázsiai országba bejutó turisták március 1. óta vehettek igénybe cenzúrázatlan 3G adatszolgáltatást. Az ehhez szükséges infrastruktúrát a Koryolink nevű, egyiptomi Orascom Telecom Holding és az észak-koreai, állami tulajdonú Koreai Posta és Telekommunikációs Vállalat építette ki.

Hirdetés

A szolgáltatás a helyi lakosok számára nem volt elérhető, nem mintha megengedhették volna maguknak – a szükséges Wi-Fi hotspotért 100 dollárt, a SIM kártyáért 200 dollárt kellett fizetni, a 2 GB-os csomag 300, a 10 GB-os pedig 525 dollárba került. A telefonálás viszont (legalábbis európai szemmel nézve) olcsó volt, európai hívás esetén 50 cent volt a percdíj, az Egyesült Államokat pedig 7 dollárért lehetett tárcsázni. Talán nem meglepő módon viszont Dél-Korea tiltólistán volt.

A legnagyobb meglepetés azonban az volt, hogy Észak-Korea nem szűrte a nagy közösségi oldalakat és kommunikációs programokat. Talán ez is lehet az egyik oka annak, hogy a szolgáltatás amilyen váratlanul jött, olyan hirtelen meg is szűnt.


Dennis Rodman tweetjei Észak-Koreából. Az egykori NBA kosaras 2013. februárban látogatott az országba.

A North Korea Tech oldal vette észre, hogy a Koryo Tours kínai utazási iroda (mely észak-koreai utak szervezésére szakosodott) oldalán egy rövid hírt tett közzé, mely szerint a 3G szolgáltatás a turisták részére többé nem elérhető az országban. Külföldi hívásra alkalmas SIM kártyát viszont továbbra is lehet vásárolni.

A Koryolink hivatalosan még nem kommentálta a döntést, így nem lehet tudni, hogy a koreai vezetést csak az információáramlás viszonylagos szabadsága zavarta, vagy pusztán technikai jellegű az ok.

Azóta történt

Előzmények