217 ezer SMS, 6 milliós számla

Valóban azt jelenti a korlátlan SMS-küldés, hogy annyi szöveges üzenetet továbbíthatunk fix összegért, amennyit csak szeretnénk?

(Infobulvár) Két amerikai fiatal buliból úgy döntött, megkeresi a választ a kérdésre, és bár nem kifejezetten a szolgáltató tesztelése volt a céljuk, unalmukban nekiültek megdönteni az SMS-küldés világcsúcsát. Utánanéztek az interneten, és azt találták, az aktuális rekord 182 ezer üzenet havonta, melyet egy indiai fiatalember tartott már négy éve. Mindketten korlátlan SMS-díjcsomagban voltak, vagyis fix havidíj ellenében elviekben bármennyi szöveges üzenetet elküldhettek anélkül, hogy a további költségeken kellett volna aggódniuk. Így hát SMS-t írtak a kocsiból, az utcán séta közben, a munkahelyükről, gyakorlatilag mindenhonnan, megállás nélkül bombázva egymást pár karakteres vagy hosszabb üzenetekkel – mondhatni végigszövegelték az egész márciust. Természetesen olyan készülékkel rendelkeztek, amely képes egyszerre több tucat üzenetet is elküldeni, ellenkező esetben jó eséllyel mindketten kórházban kötöttek volna ki ínhüvely-gyulladással. „Néma üzemmódba raktam a telefont, sípolt, amikor megtelt a fiókom. Töröltem az üzeneteket, aztán már jött is a többi” – mondta Nick Andes, a duó egyik tagja.

Egy doboznyi számla

Ahogy közeledett a március utolsó napja, már tisztán látszott, hogy egyéniben mindketten elmaradnak a csúcstól: a szorgalmasan küldözgető Andes valahol 140 ezernél járt, míg SMS-cimborája csupán 77 ezret abszolvált. Munkából hazamenet Andes már nyugodtan, a biztos kudarc tudatában közeledett a lakása bejáratához, de ott és akkor rá kellett döbbennie, hogy a rekorddöntési kísérlete addigra egy merőben másfajta megközelítésbe került: az amerikai T-Mobile ugyanis korlátlan csomag ide vagy oda, benyújtotta a számlát – jobban mondva, betolta az ajtaja elé. A számlák ugyanis nem borítékban, hanem egy vaskos dobozban érkeztek (a doboz tömegét jól jellemzi az, hogy csak a feladása 27 és fél dollárba került), tételesen felsorolva az összes forgalmat; a végösszeg 26 ezer dollárt , vagyis körülbelül 6 millió forintot tett ki.

„Pánikba estem, és felhívtam a T-Mobile-t, persze azonnal sikerült felkeltenem az érdeklődésüket: a hölgy megkérdezte, hogy miben tud segíteni, én meg mondtam neki, hogy vessen egy pillantást a számlaegyenlegemre, és máris megtudja.”

Mint kiderült, az amerikai cégnél a korlátlan nem azt jelenti, hogy valami határtalan, csupán azt, hogy nagyon sok: a vállalat ugyanis 100 ezer darab SMS-re kalibrálta a számítógépeket, vagyis az üzletszabályzat szerint ennyi üzenet elérését követően „riaszt a rendszer”, és kezdi meg a forgalom tételes elszámolását – nyilvánvalóan senki sem gondolt arra a cégnél, hogy valaha bármelyik egyéni ügyfelük képes lenne havonta 100 ezer darab üzenetet elküldeni. Andes szerencséjére a T-Mobile nagylelkűen úgy határozott, jóváírja a horribilis összeget, habár továbbra is vizsgálják a kiszámlázás körülményeit. A srác ígéretet tett a vállalatnak, mondván az SMS-maraton csupán egyszeri kísérletnek tudható be – többet semmiképpen sem próbálkoznak hasonlóval.

Azóta történt

Előzmények