1999. március 16.

Az Apple Computer kiadja a Steve Jobs korábbi cégnél, az Apple által felvásárolt NeXT-nél elkezdett fejlesztésre épülő Mac OS X Server 1.0-s verzióját, illetve a korábban Rhapsody kódnéven futó Mac OS X fejlesztőknek szóló előzetesét.

os x server
Forrás: bearsdriving.com

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • 2001. március 24.

    Megjelenik az Apple Mac OS X operációs rendszerének első változata, a 10.0-s verzió, mely a Cheetah (gepárd) kódnevet kapta (a Mac OS X-eseket azóta is hagyományosan nagymacskákról nevezik el, a 10.02-es óta hivatalosan, kereskedelmileg is). Az ekkor induló széria legfontosabb újdonsága az volt, hogy a rendszert Unix-alapokra helyezték: a fejlesztést az OpenStep, a Mac OS 9 és a BSD alapjain kezdték el a Rhapsody projekt keretein belül.

  • 1976. április 1.

    Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne megalapítják az Apple I személyi számítógép terjesztésére az Apple Computer Inc. elnevezésű vállalkozást. A cég később lecserélt logóját Wayne találta ki, áprilisban bemutatott első termékét Wozniak tervezte, az értékesítés Jobs ötlete volt. A júliustól 666,66 dollárért árusított, fadobozba épített Apple I-ből 200 darabot gyártottak.

  • 1992. október 31.

    A Star Trek kódnéven futó tervezet, projekt keretében a Novell 4, illetve az Apple 14 fejlesztőmérnökéből álló csapat befejezi az első működőképes változatát annak szoftvernek, melynek célja az volt, hogy a Mac OS fusson az Intel x86 architektúrájú gépein is. Habár részsikereket gyorsan elértek, a projektet a következő évben leállították.

Előzmények

  • 1975. március 3.

    A kaliforniai Menlo Park egyik garázsában először gyűlnek össze a Homebrew Computer Club tagjai, néhány tucat, az elektronikához és a komputerekhez értő fiatal. Rendszeressé váló és egyre több érdeklődőt vonzó gyűléseiken az akkor megjelent Altair 8800 kapcsán a személyi számítógépek technikai és programozási problémáit vitatták meg. A klub tagjai között volt az Apple-alapító Steve Jobs és Steve Wozniak is.

  • 1955. február 24.

    Green Bayben, az USA Wisconsin államában megszületett Steven Paul Jobs, az Apple egyik alapítója. A milliárdossá lett cégvezető Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel közösen 1976-ban hozta létre az Apple Computert, amely az irányítása alatt dobta piacra korai történetének legsikeresebb termékét, az Apple Macintosh számítógépet, majd az ezredforduló után az iPod zenelejátszót, az iPhone-t és az iPadet.

  • 1996. február. 2.

    A pénzügyi gondokkal küszködő Apple Computer vezérigazgatót vált. Az új vezető, Gil Amelio – aki korábban a National Semiconductort húzta ki csávából – átszervezésbe kezd: elbocsátja a dolgozók harmadát és leállít több kudarcízű projektet. A siker azonban elmarad, és miután a vállalat egy év múlva is tetemes veszteséget jelent, őt is menesztik. Helyére 1997-ben a céget megalapító Steve Jobsot nevezik ki, aki a NeXT-felvásárlás révén alig néhány hónappal korábban került vissza az Apple-höz.